ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αντιδραστική σύμπλευση στο όνομα της διαφάνειας

Προωθούν από κοινού νομοθετική ρύθμιση για την ονομαστικοποίηση των εισφορών και την επέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων

Σάββατο 19 Ιούλη 2008

Motion Team

Υποδαυλίζεται σε καθημερινή βάση και από διάφορες πλευρές η αντιΚΚΕ επίθεση με αιχμή του δόρατος τον έλεγχο στα οικονομικά του Κόμματος.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν από κοινού το νέο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων, που θα επιτρέπει και «νομιμοποιεί» την επέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων στο όνομα της διαφάνειας των οικονομικών. Φυσικά, υποκρίνονται ότι με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το κυρίαρχο ζήτημα, η πολιτική που γεννά τα σκάνδαλα και τις μίζες και η διαπλοκή των κομμάτων εξουσίας με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με την πρόταση της κυβέρνησης για ονομαστικοποίηση των εισφορών, φροντίζοντας για το σκοπό αυτό να αλλάξει τα σχετικά άρθρα του «Οικονομικού Κανονισμού» του Κινήματος. Επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι πίσω από τις κοκορομαχίες επί της διαδικασίας κρύβεται η πλήρης ταύτιση επί της ουσίας, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ πρότεινε και εγκρίθηκε χτες από το Εθνικό Συμβούλιο η διάταξη για ονομαστικοποίηση των εσόδων. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το άρθρο 7 του «Οικονομικού Κανονισμού» τροποποιείται ως εξής: «Η πλήρης διαφάνεια στα έσοδα του Κινήματος διασφαλίζεται με την ονομαστικοποίηση όλων των εσόδων ανεξαρτήτως ποσού είτε αυτά αφορούν συνδρομές μελών είτε αφορούν έσοδα από οικονομικές εξορμήσεις (κουπόνια) ή κάθε άλλη προβλεπόμενη πηγή». Ορίζεται ακόμα ότι «όλες οι εισροές χρημάτων στο Κίνημα πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού λογαριασμού». Αναφορικά με τις δαπάνες, η διαφάνεια «διασφαλίζεται με την πραγματοποίηση όλων των πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή με ονομαστικές επιταγές». Η εκτέλεση πληρωμών σε μετρητά επιτρέπεται για ποσά έως τα 1.000 ευρώ.

Δήθεν ευαισθησία από το ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Υποσχέσεις και θα και από τους δύο, δήθεν ευαισθησία για τα λαϊκά προβλήματα, στην πραγματικότητα στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου
Στο πλαίσιο της επίδειξης φιλολαϊκού προσωπείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου παρουσίασε επίσης στο Εθνικό Συμβούλιο «δέσμη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης». Πρόκειται για μέτρα που εκφράζουν την πολιτική φτωχοκομείου και των επιδομάτων. Ουσιαστικά, επιχειρείται εξαπάτηση του λαού με τα περί «στήριξης του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης της ελληνικής οικογένειας», καθώς πουθενά δε γίνεται κουβέντα για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά «καταβολή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης», «επιδόματος θέρμανσης» κλπ. Στο άλλο κεφάλαιο για τη «λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» γίνεται μόνο λόγος για «μείωση των τιμολογίων των δημοσίων επιχειρήσεων» και πουθενά δε θίγεται η πηγή της ακρίβειας που είναι τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Αποδοχή από τη ΝΔ

Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε πρόθυμος να υιοθετήσει τις εποικοδομητικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή στη Διακομματική Επιτροπή που θα λειτουργήσει τον Οκτώβρη για τα οικονομικά των κομμάτων. «Είμαστε έτοιμοι να συνθέσουμε κάθε γόνιμη ιδέα, απ' όπου κι αν προέρχεται», τόνισε από την Αρχαία Ολυμπία ο Κ. Καραμανλής, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μόνη της αν δεν ακολουθήσει μέχρι το τέλος το ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε αποφασισμένοι, εάν - και πάλι - υπάρξει άρνηση, εάν - και πάλι - επιχειρηθεί υπονόμευση, να προχωρήσουμε, με δική μας νομοθετική ρύθμιση», είπε με νόημα.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος «οχυρώθηκε» πίσω από το γράμμα του νόμου αναφορικά με τα οικονομικά των κομμάτων, όταν κλήθηκε να σχολιάσει «την άρνηση του ΚΚΕ να γίνει οικονομικός έλεγχος στα ταμεία του». «Είμαι βέβαιος ότι όλα τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή, τηρούν τους κανόνες οι οποίοι υπάρχουν», περιορίστηκε να δηλώσει ο Ευ. Αντώναρος.

Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης να «αποκεφαλίσει» τον Γ. Ζορμπά, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θεσμική αλλαγή που δεν αφορά το πρόσωπο. «Οι θεσμικές αλλαγές δεν είναι θέμα προσώπων, αφορούν στη θωράκιση της χώρας από την παραοικονομία», είπε, επικαλούμενος ότι με το νομοσχέδιο αναβαθμίζονται οι μηχανισμοί για την πρόληψη και την καταστολή παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ ενσωματώνονται ορισμένες από τις παρατηρήσεις διεθνών οργανισμών που είχαν επισημάνει δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα στην Αρχή.