ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Φιλοξενούν χιλιάδες παιδιά χωρίς μέτρα πυρασφάλειας!

Οι 11 από τις 16 παιδικές κατασκηνώσεις που λειτουργούν στην περιοχή δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα πυρασφάλειας

Σάββατο 19 Ιούλη 2008

Απροστάτευτα απέναντι στις πυρκαγιές είναι κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες παιδιά, τα οποία περνούν μέρος των διακοπών τους σε κατασκηνώσεις της Ανατολικής Αττικής, που βρίσκονται πολύ κοντά ή - πολλές φορές - μέσα σε δασικές εκτάσεις. Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα έγγραφο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης), σύμφωνα με το οποίο, 11 από τις 16 κατασκηνώσεις (σ.σ. από τις μεγαλύτερες στην Αττική) δε διαθέτουν πυρασφάλεια!

Ολα αυτά συμβαίνουν σχεδόν ένα χρόνο μετά την απίστευτη περσινή καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε 75 ανθρώπους, αποτέφρωσε 2,6 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και προξένησε αναρίθμητες άλλες υλικές ζημιές. Επιπλέον, πολλές από τις περιοχές, στις οποίες υπάρχουν αυτές οι κατασκηνώσεις, έχουν χτυπηθεί πολλές φορές από τις φωτιές, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν ορισμένες από αυτές.

Οπως προκύπτει από την έρευνα του «Ρ», λοιπόν, μόνο 2 από τις 16 κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική, έχουν το απαραίτητο πιστοποιητικό και τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα πυρασφάλειας. Δηλαδή, οι κατασκηνώσεις σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν έχουν τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουν, ούτε όταν ξεσπάσει έξω από αυτές, ούτε όταν εκδηλωθεί μέσα σε αυτές.

Σημειώνουμε ότι και αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν επισημάνει πως υπό αυτές τις συνθήκες οι κατασκηνώσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ίσως θα έπρεπε ακόμα και να σφραγιστούν. Παράλληλα, θεωρούν πως δεν έχουν τα προβλεπόμενα μέτρα όταν δεν είναι καθαρισμένος ο χώρος από χόρτα, σκουπίδια και άλλα αντικείμενα που θα μετατραπούν σε πρόσφορο έδαφος για τη φωτιά. Σε ό,τι αφορά τα μέσα, αυτά είναι οι πυροσβεστήρες και οι πυροσβεστικές φωλιές που θα χρησιμεύσουν στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς.

Ποιες είναι οι κατασκηνώσεις

Μια από τις κατασκηνώσεις του υπουργείου Υγείας στον Αγιο Ανδρέα, που λειτουργούν χωρίς μέτρα πυρασφάλειας
Οι κατασκηνώσεις που δεν έχουν πάρει άδεια από την Πυροσβεστική, μετά τους ελέγχους, αφορούν σε Οργανισμούς του Δημοσίου αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις περιοχές Αγίου Ανδρέα, Αγίας Μαρίνας, Περιβολάκια και Λάκκα Ραφήνας.

Συγκεκριμένα, είναι οι κατασκηνώσεις:

Θα έπρεπε να μπει λουκέτο

«Κανονικά θα έπρεπε να έχει μπει λουκέτο», επισημαίνουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, οι οποίοι τονίζουν πως οι κατασκηνώσεις αυτές δεν είναι ασφαλείς. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι κάποιες από αυτές είναι κλειστές (όπως π.χ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία είχε καεί από πυρκαγιά πριν από 8 χρόνια), δε σημαίνει πως δε συμπεριλαμβάνεται στις λίστες των κατασκηνώσεων χωρίς μέτρα πυρασφάλειας, αφού δεν έχει καθαριστεί και αποτελεί εν δυνάμει εστία φωτιάς. Το ίδιο ισχύει και με άλλες δύο - του ΝΑΤ και του υπουργείου Δικαιοσύνης -, οι οποίες δε λειτουργούν.

Το έγγραφο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανατολική Αττική βρίσκεται σχεδόν κάθε μέρα φέτος στο δελτίο πρόβλεψης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς. Πόσο μάλιστα, όταν στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές στον Ν. Βουτζά που βρίσκεται πάνω από τον Αγ. Ανδρέα και ακόμα και σήμερα ανάμεσα στα δέντρα και στα σπίτια υπάρχουν τόνοι σκουπιδιών και ξερών χόρτων. Επίσης, δεν ήταν λίγες οι φορές, που εθελοντές αλλά και πυροσβέστες χρειάστηκε να συνδράμουν όσο πιο γρήγορα γινόταν, προκειμένου να θέσουν άμεσα υπό έλεγχο πυρκαγιές που ξέσπασαν δίπλα από τις παραπάνω κατασκηνώσεις.

Παρ' όλα αυτά, συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος τονίζουν πως ήδη, στην Ανατολική Αττική, οι ελλείψεις στα οργανικά κενά φτάνουν, την καλοκαιρινή περίοδο, σχεδόν το 1/3. Και αυτό καθώς, ενώ παρουσιάζεται η οργανική δύναμη πλήρης, οι έξοδοι αλλά και οι περιπολίες μειώνουν τη μάχιμη δύναμη μιας πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Για τη Νέα Μάκρη συγκεκριμένα, στον τομέα της οποίας ανήκουν οι 16 κατασκηνώσεις, υπηρετούν 31 μόνιμοι πυροσβέστες και 30 εποχικοί.

«Κίνδυνος πυρκαγιάς»!

Λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου όλων των κατασκηνώσεων, ο «Ρ» επισκέφτηκε την περιοχή όπου και κατέγραψε εικόνες εγκατάλειψης. Οι υπεύθυνοι των κατασκηνώσεων, που φρόντισαν να καθαρίσουν τους χώρους τους, πέταξαν όλα τα σκουπίδια στις περιφράξεις τους αλλά και στις αντίστοιχες των διπλανών που ήδη λειτουργούσαν. Δίπλα στα ξερά χόρτα, υπήρχαν προφυλακτήρες αυτοκινήτων ακόμα και οικιακά σκουπίδια.

Λίγο πιο δίπλα, η ταμπέλα με την υπογραφή του Δήμου Νέας Μάκρης αναφέρει «προσοχή στα τσιγάρα. Κίνδυνος πυρκαγιάς», όταν από κάτω υπήρχαν ξερά χόρτα και κλαδιά, δείχνοντας έτσι την αδιαφορία του δήμου να καθαρίσει την περιοχή όχι μόνο από τα σκουπίδια που είχαν γεμίσει το χώρο, αλλά και από τα χόρτα που αποτελούν το πλέον πρόσφορο έδαφος για μια πυρκαγιά.

Οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των κατασκηνώσεων ήταν πυρετώδεις. Λίγο πιο κάτω, δίπλα στους κάδους των κατασκηνώσεων του στρατού στην περιοχή, χόρτα, κλαδιά, σκουπίδια, λάστιχα και άλλα, καταλάμβαναν ακόμα και χώρο από το οδόστρωμα. Τις τρεις συνεχόμενες μέρες που ο «Ρ» βρέθηκε στα σημεία του Αγίου Ανδρέα, οι σωροί παρέμεναν εκεί, αποδεικνύοντας πως η λέξη πρόληψη, δεν υπάρχει στα κιτάπια ορισμένων...


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ