ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατάργησαν το χαράτσι στην ακτή Βουλιαγμένης

Με μια δυναμική κινητοποίηση, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, άνοιξαν την «Ακτή Βουλιαγμένης» επιτρέποντας την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων σε αυτήν

Τρίτη 22 Ιούλη 2008

Από την κινητοποίηση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην «Ακτή Βουλιαγμένης»
«Οχι στην ακρίβεια. Ανοιχτές ακτές, δωρεάν για το λαό». Με αυτό το σύνθημα, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ άνοιξαν, προχτές Κυριακή, την παραλία της Βουλιαγμένης επιτρέποντας την ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε αυτήν. Για περίπου μιάμιση ώρα, το χαράτσι των 6 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα και των 5 ευρώ για τις καθημερινές, καταργήθηκε, δείχνοντας πώς θα έπρεπε να είναι οι παραλίες: χωρίς μπάρες, εισιτήρια και «φράγματα».

Στις 10.30 το πρωί της Κυριακής, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, μέλη και φίλοι του Κόμματος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Νοτιοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αποκλείουν τα ταμεία της «Ακτής Βουλιαγμένης». Απ' τα μεγάφωνα ακούγεται: «Οι πιο όμορφες παραλίες της Αττικής τσιμεντοποιούνται και φράζονται. Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε όλο το μήκος της Αττικής, παραδίδει δημόσιες εκτάσεις, ολυμπιακές εγκαταστάσεις - που φτιάχτηκαν με τα χρήματα των εργαζόμενων - μεγάλους ελεύθερους χώρους, στους επιχειρηματικούς ομίλους για εκμετάλλευση. Η γη εμπορευματοποιείται και ιδιωτικοποιείται. Την ίδια πολιτική, το ίδιο πρόγραμμα, έχει το ΠΑΣΟΚ».

Οι λουόμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι του μόχθου και μεροκαματιάρηδες που έρχονται για ένα μπάνιο και λίγη ξεκούραση, δέχονται με ενθουσιασμό αυτήν την κίνηση: «Πείτε μας πότε θα ξανάρθετε για να έρθουμε τότε για μπάνιο», λένε πολλοί. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς οι τιμές για ένα μπάνιο ξεκινούν από 5 ευρώ το άτομο τις καθημερινές και φτάνουν μέχρι 20 ευρώ το Σαββατοκύριακο - δηλαδή, ένα μεροκάματο, για ένα μπάνιο!

«Είμαστε μια τετραμελής οικογένεια και για να κάνουμε ένα μπάνιο, στην πιο φτηνή παραλία, πληρώνουμε 50 - 60 ευρώ. Δεν είναι κατάσταση αυτή», λέει στον «Ρ» ένας λουόμενος. Τον ρωτάμε αν συμφωνεί με την ενέργεια του ΚΚΕ: «Ετσι θα έπρεπε να είναι πάντα οι ακτές», μας λέει αφοπλιστικά.

Η κινητοποίηση αυτή, άλλωστε, συνδέεται άμεσα με τα συνολικά προβλήματα της ακρίβειας - αυξήσεις στα διόδια των εθνικών οδών, αυξήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιών, ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, κλ.π. - και της ολοένα αυξανόμενης φτώχειας των εργαζομένων.

«Να βγουν πολιτικά συμπεράσματα»

Ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε στην κινητοποίηση, δηλώνει: «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αγωνίζονται, όχι μόνο τώρα, αλλά όλο το καλοκαίρι, και θα συνεχίσουμε, για να καταργηθούν τα διόδια, να πιστέψει ο κόσμος ότι χρειάζεται και πρέπει, έχουν τη δύναμη, να καταργήσουν τα διόδια στους δρόμους, να καταργήσουν τα εισιτήρια και τα "φράγματα", που υπάρχουν στις ακτές, για δωρεάν ακτές και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην αναψυχή και στις διακοπές».

Και καταλήγει: «Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ακρίβεια, είναι να πληρώνει ένα μεροκάματο ένας εργαζόμενος για να έρθει να κάνει μια βουτιά. Εμείς λέμε στον κόσμο ότι χρειάζεται ν' ανεβάσει τον αγώνα του και να βγάλει και πολιτικά συμπεράσματα, απ' την πολιτική που υλοποιείται και τον σακατεύει και τον βασανίζει όλα αυτά τα χρόνια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμές - φωτιά για ένα μπάνιο στην Ακτή Βουλιαγμένης (2022-06-02 00:00:00.0)
Παραλίες ελεύθερες για όλο το λαό με δωρεάν υποδομές (2020-07-07 00:00:00.0)
Πάλη για ανοιχτές, δωρεάν παραλίες για όλο το λαό (2014-07-19 00:00:00.0)
Η ακρίβεια που σαρώνει... (2009-08-01 00:00:00.0)
Κατάργησαν το χαράτσι στην Ακτή Βουλιαγμένης (2009-07-21 00:00:00.0)
ΜΑΣ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ χτυπήστε την κερδοφορία (2008-04-24 00:00:00.0)