ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ψηφοθηρία Ομπάμα με βερολινέζικο φόντο
Παρασκευή 25 Ιούλη 2008

Associated Press

Η λεγόμενη «Ομπαμάνια» κυριεύει τους Γερμανούς με πολλές αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην πολιτική των ΗΠΑ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σουρεαλιστικό παραλήρημα εκ μέρους των ευρωπαϊκών ΜΜΕ για την περιοδεία τού υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Νοέμβρη στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη γηραιά ήπειρο με πρώτο σταθμό τη Γερμανία. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό σκέλος μιας τρόπον τινά «προεδρικής περιοδείας», που ξεκίνησε από το Αφγανιστάν πέρασε από το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή και θα κλείσει με τις επισκέψεις σε Γαλλία και Βρετανία.

Ο «νέος Κένεντι» ή ο «πρόεδρος Ομπάμα», όπως ήδη τον αποκαλούν, μίλησε ενώπιον χιλιάδων κατοίκων του Βερολίνου για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη στήλη της Νίκης στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. Μια ομιλία που απευθύνθηκε τόσο στους Ευρωπαίους, προσφέροντάς τους μια «ωραιοποιημένη εικόνα» για το τι μέλλει γενέσθαι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, όσο και στους Αμερικανούς ψηφοφόρους και το αμερικανικό και πολυεθνικό κεφάλαιο που εδράζεται στις ΗΠΑ ότι θα είναι ο καλύτερος υπερασπιστής των συμφερόντων τους.

Το κλίμα ευφορίας που επικράτησε στη γερμανική πρωτεύουσα είναι ανήκουστο, ενώ ξεχάστηκε ως διά μαγείας ο σάλος που προκλήθηκε, όταν μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου περιλαμβανομένης και της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ αντέδρασαν έντονα και επικριτικά στις εκδηλωμένες προθέσεις του Ομπάμα ότι θα προτιμούσε να μιλήσει στην ιστορική πύλη του Βρανδεμβούργου, όπως έπραξαν πριν από κείνον ο Τζον Κένεντι και ο Ρόναλντ Ρίγκαν. Η Αγκελα Μέρκελ απέρριψε το αίτημα, λέγοντας ότι οι Κένεντι και Ρίγκαν ήταν εκλεγμένοι πρόεδροι και όχι υποψήφιοι και πως η Γερμανία θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι ο Μπάρακ Ομπάμα δε συναντήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο για συνομιλίες με τη Μέρκελ, τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και τον δήμαρχο του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό των NBC News/The Wall Street Journal, ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέην με 47% έναντι 41%, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο από τον περασμένο μήνα.