Κρανίου τόπος η λίμνη Κορώνεια

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις πολιτικές που οδήγησαν στην περιβαλλοντική καταστροφή

Σάββατο 26 Ιούλη 2008

Motion Team

Σ' ένα βούρκο που αποτελεί και μια βιολογική βόμβα από πλευράς περιβαλλοντικής ρύπανσης έχει μετατραπεί τις τελευταίες μέρες του Ιούλη η λίμνη Κορώνεια. Οι επιστήμονες μιλάνε για μεγάλες ποσότητες τοξικών οργανισμών, που έχουν συσσωρευτεί στη λίμνη και οι οποίοι μπορεί τώρα να μοιάζουν νεκροί, αφού η λίμνη έχει στραγγίσει, αλλά όταν το φθινόπωρο θα πέσουν οι πρώτες βροχές, οι μικροοργανισμοί θα πολλαπλασιαστούν και υπάρχει κίνδυνος να γίνουν και πάλι τα μολυσμένα νερά «παγίδα» για χιλιάδες πουλιά.

«Σε κρανίου τόπο, χωρίς σταγόνα νερού και χωρίς ίχνος ζωής έχει μετατραπεί στην κυριολεξία η πρώην λίμνη Κορώνεια», τονίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση της η ΚΟΘ του ΚΚΕ. «Τώρα πλέον ο λαλίστατος και πολυάσχολος νομάρχης μπορεί δικαίως να περηφανεύεται για το έργο του. Δεν πήγαν χαμένες τόσες βαρύγδουπες υποσχέσεις, ούτε τα συγχαρητήρια που έχει δρέψει από τον επίτροπο για το Περιβάλλον της ΕΕ και τον Αμερικάνο πρέσβη για το τεράστιο έργο του για την αποκατάσταση της λίμνης.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει τους υπεύθυνους για την καταστροφή της λίμνης: Είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που είκοσι χρόνια τώρα εγκληματούν στο περιβάλλον, αδιαφορώντας πλήρως, παρά τα μεγάλα λόγια. Είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, διαχρονικά και ιδιαίτερα ο κ. Ψωμιάδης, που με τις θεατρινίστικες ψευτοκόντρες του με τους υπουργούς βγάζει λάδι τον ίδιο και την κυβέρνηση και δεν κάνει απολύτως τίποτα. Είναι, βέβαια, και οι βιομηχανίες της περιοχής και οι γύρω δήμοι που κάνουν υπεράντληση νερού και πριν η λίμνη στερέψει την είχαν κάνει βόθρο.

Η υπόθεση της αποκατάστασης της λίμνης βρίσκεται πλέον στα χέρια του λαού, των κατοίκων της περιοχής και του μαζικού κινήματος, που πρέπει να απαιτήσουν άμεσα έργα και όχι άλλα λόγια. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το τέλος του 2008 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αναθεωρημένο σχέδιο για τη σωτηρία της λίμνης (MASTER PLAN), μέσω του οποίου έχουν ξεκοκαλιστεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τη γνώμη όλων των επιστημόνων, είναι η αφαίρεση της τοξικής λάσπης και η εκβάθυνση της λίμνης, προϋπόθεση για να ξαναγίνει ζωντανή η λίμνη όταν θα γεμίσει με νερό. Παράλληλα, πρέπει το μαζικό κίνημα να απαιτήσει την πραγματοποίηση όλων των άλλων αναγκαίων έργων:

Το ΚΚΕ θα στηρίξει τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής και, παράλληλα, θα πάρει και άλλες πρωτοβουλίες, συνέχεια ανάλογων που πρόσφατα πήρε, για την προβολή του θέματος και την αποκατάσταση της λίμνης», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ.