ΜΠΡΙΓΑΔΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Η διεθνιστική αλληλεγγύη γίνεται πράξη

Αφιερωμένη στα 40 χρόνια ζωής της Οργάνωσης, είναι η μπριγάδα που αναχωρεί σήμερα το πρωί για το Νησί της Επανάστασης

Κυριακή 27 Ιούλη 2008

«Δε θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε με καλύτερο τρόπο τα 40 χρόνια ζωής της Οργάνωσης, καθώς ο διεθνισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο της πάλης της ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό». Και σήμερα το πρωί, αναχωρούν για το Νησί της Επανάστασης, την Κούβα. 27 μπριγαδιστές της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, με ανιδιοτέλεια, ζήλο και μεράκι, μπαίνουν μέχρι και τις 4 Αυγούστου στην υπηρεσία της Κουβανικής Επανάστασης και μεταφέρουν στον κουβανικό λαό το μήνυμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

«Με το διεθνιστικό χαρακτήρα που έχει η Οργάνωση συμβάλλουμε στην προσπάθεια που κάνει ο κουβανικός λαός να οικοδομήσει μια σοσιαλιστική κοινωνία. Η περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική, μια και η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα της διατροφής του κουβανικού λαού, που έχει προέλθει από τον πολύχρονο οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και να σταματήσει η εξάρτηση από ξένες χώρες για τα είδη διατροφής. Η μπριγάδα της ΚΝΕ μαζί με μπριγάδες από 15 χώρες και πάνω απ' όλο τον κόσμο θα συμβάλουμε στο στόχο που έχει βάλει ο λαός της Κούβας», σημείωσε ο Θοδωρής Λιάππης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της μπριγάδας.

Φέτος η αποστολή της ΚΝΕ θα καταλύσει μέχρι και τις 4 Αυγούστου στην επαρχία Pinar den Rio, όπου μαζί με Κουβανούς νεολαίους θα δουλέψουν εθελοντικά, βοηθώντας στην καλλιέργεια λαχανικών και τη συγκομιδή καπνών. Η αποστολή θα επισκεφθεί, ακόμα, το Μουσείο της Επανάστασης, θα συναντηθεί με τις οικογένειες των 5 Κουβανών πατριωτών που κρατούνται άδικα στις φυλακές των ΗΠΑ. Με την ολοκλήρωση της εθελοντικής αποστολής θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση στην Αβάνα μαζί με την Ενωση Νέων Κομμουνιστών (UJC), όπου θα γίνει ανασκόπηση και συζήτηση από την εμπειρία της κοινής δουλειάς.

Πλούσια διεθνιστική προσφορά και εμπειρία

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διεθνιστική αλληλεγγύη της ΚΝΕ παίρνει σάρκα και οστά με την εθελοντική εργασία των νέων κομμουνιστών.

«Η ΚΝΕ από την ίδρυσή της εκφράζει την αλληλεγγύη της στους λαούς που αγωνίζονται με κάθε τρόπο», τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το 1985 ταξίδευσε για πρώτη φορά στη Νικαράγουα η μπριγάδα της ΚΝΕ "Σωτηρία Βασιλακοπούλου" για να βοηθήσει στη συγκομιδή του καφέ. Για τη Νικαράγουα ταξίδεψαν άλλες τέσσερις μπριγάδες της ΚΝΕ τα επόμενα χρόνια. Στην Κούβα η ΚΝΕ ταξίδεψε πρώτη φορά το 1993», σημειώνεται στην ανακοίνωση και καταλήγει: «Η ΚΝΕ, και μ' αυτήν τη δράση της, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στη Σοσιαλιστική Κούβα και το λαό της, που βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ».