Πλούσιο το πρόγραμμα της προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης
Τρίτη 29 Ιούλη 2008

Από τη συνάντηση της προέδρου ΠΣΕ Σ. Γκόμεζ με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
Συνεχίζεται η επίσκεψη της προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και προέδρου του Βραζιλιάνικου Κέντρου για την Αλληλεγγύη των Λαών και την Πάλη για την Ειρήνη (CEBRAPAZ) Σοκόρο Γκόμεζ, στη χώρα μας.

Χτες η Σοκόρο Γκόμεζ και ο Ρούμπενς Ντίνις, μέλος του προεδρείου του CEBRAPAZ και στέλεχος του ΚΚ της Βραζιλίας, είχαν συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος στην έδρα της ΚΕ.

Κατά τη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για την αναγκαιότητα της έντασης των προσπαθειών ανάπτυξης της δράσης του ΠΣΕ και του συντονισμού των κινημάτων ειρήνης σε όλες τις χώρες στην πάλη τους ενάντια στην αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ, σε κινήματα και λαούς που αμφισβητούν την κυριαρχία τους. Επισημάνθηκε επίσης η πλούσια δράση που αναπτύσσεται ενάντια στο κυνηγητό των εξοπλισμών, στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, ενάντια στις ξένες βάσεις. Υπογραμμίστηκε η κοινή προσέγγιση των δύο κομμάτων για την ανάγκη υπεράσπισης του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του κινήματος ειρήνης, ενώ σημειώθηκαν και τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια διεθνώς και στα πλαίσια του ΠΣΕ.

Στη συνάντηση πήραν μέρος επίσης οι Θανάσης Παφίλης και Βέρα Νικολαΐδου, μέλη της ΚΕ και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, στέλεχος του Κόμματος.

Αποψη από την εκδήλωση του Σαββάτου στην Ελευσίνα
Στη συνέχεια η βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, όπου έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, το ρόλο των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ στην αποσταθεροποίηση της περιοχής λόγω των ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων που συγκρούονται στον οξύτατο ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των αγωγών μεταφοράς. Η αντιπροσωπεία από τη Βραζιλία με τη σειρά της ενημέρωσε για τις εξελίξεις που σημειώνονται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη στροφή των λαών σε προοδευτικές και αντιιμπεριαλιστικές επιλογές, όπως δείχνουν οι διεργασίες στη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, τη Βραζιλία, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος της Κούβας - όπως τόνισαν - στις εξελίξεις αυτές, στο παράδειγμά της και στην αλληλεγγύη της στους λαούς της περιοχής που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, πρώτα απ' όλα τον αμερικανικό. Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην επανεμφάνιση του 4ου Ναυτικού Στόλου των ΗΠΑ, μετά από 58 χρόνια, με εμφανή πρόθεση την τρομοκρατία λαών και χωρών και την κυριαρχία τους στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας από τη Βραζιλία πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την ΕΕΔΥΕ, η οποία έχει την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας στο ΠΣΕ και ανάμεσα στα άλλα θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΠΣΕ στις 9-10 Σεπτέμβρη στη Λισαβόνα και στο σχεδιασμό της δράσης των οργανώσεων του ΠΣΕ.

Το Σάββατο το βράδυ, η πρόεδρος του ΠΣΕ μίλησε στην ανοιχτή συγκέντρωση της Επιτροπής Ειρήνης Ελευσίνας, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο ιμπεριαλισμός μπορεί σήμερα να φαίνεται ισχυρός και να εγκληματεί κατά των λαών, αλλά δεν είναι ανίκητος και θα ηττηθεί. Εκ μέρος της ΕΕΔΥΕ, ο Αγάπιος Παπανεοφύτου τόνισε πως το ΠΣΕ και οι φιλειρηνικές οργανώσεις που το συγκροτούν, θα παλέψουν με όλη τους τη δύναμη για να αποτρέψουν τον ιδεολογικό μεσαίωνα που προωθεί ο ιμπεριαλισμός προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία του.

Την Κυριακή η αντιπροσωπεία από τη Βραζιλία επισκέφθηκε το - ιστορικής και πολιτικής σημασίας - μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στο Μαραθώνα, ενώ σήμερα Τρίτη αναμένεται να επισκεφθεί το μνημείο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα συναντηθεί με τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ και το βράδυ θα επισκεφθεί το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Την Τετάρτη, πριν την αναχώρησή της, η αντιπροσωπεία από τη Βραζιλία θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).