Ενεργοποίηση του «τρομονόμου» στην Ευρώπη

Σύλληψη αγωνίστριας του κινήματος αλληλεγγύης, στην Ισπανία, με την κατηγορία ότι είναι μέλος της αντάρτικης οργάνωσης FARC - EP

Τρίτη 29 Ιούλη 2008

Associated Press

Η Ισπανίδα αγωνίστρια Ρεμέδιος Γκαρσία
H λεγόμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Ευρώπη ενεργοποιήθηκε με τον πιο έντονο τρόπο στην Ισπανία κατά της αγωνίστριας στελέχους του Ευρωπαϊκού Κινήματος Αλληλεγγύης με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ. Η αγωνίστρια συνελήφθη το περασμένο Σάββατο από τις ισπανικές αρχές σε συνεργασία με το αντιδραστικό καθεστώς του Αλβάρο Ουρίμπε και αφέθηκε ελεύθερη με χρηματική εγγύηση 12.000 ευρώ (που αν δεν καταβάλει θα οδηγηθεί στη φυλακή), κατηγορούμενη για σχέσεις με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), το αντάρτικο που μάχεται την κρατική τρομοκρατία για πάνω από 4 δεκαετίες. Η Ρ. Γκαρσία ήταν συνεργάτης της Οργάνωσης Αλληλεγγύης με τους Λαούς της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL - από τα αρχικά στα ισπανικά). Αντιδράσεις έχει δημιουργήσει στη χώρα μας και παγκόσμια η σύλληψη της Ισπανίδας αγωνίστριας.

Καταδικάζουν την προσπάθεια τρομοκράτησης της λαϊκής πάλης ΠΣΕ και ΕΕΔΔΑ

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει έντονα αυτήν την πράξη ως παράδειγμα του κυνηγιού μαγισσών που πραγματοποιείται με βάση τους λεγόμενους αντιτρομοκρατικούς νόμους, μια προσπάθεια για εκφοβισμό του κινήματος αλληλεγγύης στο λαό της Κολομβίας, που υποφέρει εδώ και δεκαετίες από επιθέσεις στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες τόσο από την ολιγαρχία της Κολομβίας όσο και από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Η σύλληψη της Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ αποτελεί πράξη κυνισμού καθώς είναι ευρύτερα γνωστό πως τόσο η ίδια όσο και οι οργανώσεις για τις οποίες εργαζόταν σταθερά στηρίζουν μια αμοιβαία διαπραγματεύσιμη πολιτική λύση στην κολομβιάνικη διένεξη.

Είμαστε μάρτυρες εδώ και πολλά χρόνια μιας νέας φάσης της ποινικοποίησης των πολιτικών και κοινωνικών πράξεων σε ολόκληρο τον πλανήτη, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα απ' αυτούς που δολοφονούν τους λαούς με πολέμους και κατοχές ώστε να χειραγωγήσουν την αλήθεια και να αποπροσανατολίσουν τη διεθνή κοινή γνώμη από την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στην Κολομβία και αλλού.

Το ΠΣΕ θεωρεί ότι η διένεξη στην Κολομβία κατ' αρχήν είναι μια κοινωνική και πολιτική διένεξη, ανάμεσα στο λαό και τα κινήματά του από τη μια πλευρά και την τοπική ολιγαρχία και τους ιμπεριαλιστές από την άλλη. Τα τελευταία χρόνια καταδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να μετατρέψουν την Κολομβία σε ένα νέο «Ισραήλ» της Λατινικής Αμερικής, ώστε να παρεμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση αυτό οι ΗΠΑ επανασύστησαν - μετά από 58 χρόνια - τον 4ο Στόλο τους στη Νότια Αμερική.

Το ΠΣΕ απαιτεί από τις ισπανικές αρχές να άρει όλες τις κατηγορίες ενάντια στην Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ, που προσωρινά βρίσκεται ελεύθερη κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και καλεί τις οργανώσεις - μέλη του να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για παρόμοιες μελλοντικές επιθέσεις.

«Εκφράζουμε - τονίζει το ΠΣΕ - την αλληλεγγύη μας στο λαό της Κολομβίας και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής για το δικαίωμά τους να ορίζουν το μέλλον τους χωρίς καμία ιμπεριαλιστική παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Επίσης η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια των ισπανικών αρχών και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην Ρεμέδιος Γκαρσία. Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης, τη μεταφορά των πολιτικών διώξεων και του κλίματος τρομοκρατίας και στην Ευρώπη. Απαιτούμε την άρση των αστήρικτων κατηγοριών, που στόχο έχουν την τρομοκράτηση του κινήματος αλληλεγγύης με τους λαούς που παλεύουν για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η δίωξη αυτή αναδείχνει για άλλη μια φορά τους πραγματικούς στόχους και το αποκρουστικό πρόσωπο της λεγόμενης "αντιτρομοκρατικής πολιτικής" των ΗΠΑ και ΕΕ, που στρέφεται ενάντια σε χώρες και λαούς, ενάντια στον καθέναν που αμφισβητεί την κυριαρχία τους.

Φέρνει ξανά στην επιφάνεια το αίτημα για τη διαγραφή των FARC - EP από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς και την κατάργηση της ίδιας της λίστας, όπως απαιτούν εδώ και χρόνια προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, μαζικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και κινήματα. Ο αγώνας των FARC - EP είναι αποτέλεσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της Κολομβίας, με τα σχεδόν 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους, με τις δολοφονίες πάνω από 5.000 στελεχών του προοδευτικού κινήματος από τις παραστρατιωτικές ομάδες, με τους πολιτικούς κρατούμενους». Η ΕΕΔΔΑ καταλήγει με κάλεσμα «στον ελληνικό λαό, τα πολιτικά κόμματα και τις νεολαίες, τις οργανώσεις αλληλεγγύης, ολόκληρο το κοινωνικό κίνημα να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους στη δίωξη αυτή και να αντισταθούν στις όποιες προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων».