Σήμερα η πορεία καταδίκης

Στη πλατεία Κάνιγγος στις 6.30μ.μ. και στο φανάρι στο Δαφνί, η συγκέντρωση οχημάτων για την πορεία του ΠΑΜΕ προς την ΠΕΤΡΟΛΑ, ενώ κινητοποίηση έκαναν και οι συνταξιούχοι

Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000

Από τη χτεσινή πορεία των συνταξιούχων
Προς το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα θα πορευτούν σήμερα το απόγευμα αυτοκίνητα και μηχανάκια, αντιδρώντας έτσι στις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα. Η πορεία γίνεται με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και μετά από απόφαση που πάρθηκε σε κοινή σύσκεψη με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων ιδιοκτητών φορτηγών, εργαζομένων και αγροτών.

Εν τω μεταξύ, χτες, συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, καταγγέλλοντας τις επιπτώσεις των αυξήσεων στις πενιχρές συντάξεις που δίνει η κυβέρνηση, οδηγώντας τους στην εξαθλίωση.

Οσοι θα συμμετέχουν στην πορεία με δίκυκλα, θα συγκεντρωθούν στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ όσοι συμμετέχουν με αυτοκίνητα θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στο φανάρι, στο Δαφνί. Η πορεία θα καταλήξει έξω από τα διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ, όπου θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι η δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση του ΦΠΑ, ο περιορισμός των υπερκερδών των διυλιστηρίων και των πετρελαϊκών εταιριών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, διοργανώνει σήμερα στις 8 το απόγευμα και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Καλαμάτας στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στην Καλαμάτα.

Αίτημα η επιβίωσή τους

«Καύσιμα και τρόφιμα ανέβηκαν στα ύψη, πραγματικές αυξήσεις το χάσμα για να κλείσει», «απαιτούμε τώρα, καύσιμα φτηνά, για να μην ξεπαγιάσει η φτωχολογιά», «εδώ και τώρα φτηνό πετρέλαιο», «αυξήσεις, αυξήσεις και όχι ανατιμήσεις» βροντοφώναξαν χτες συνταξιούχοι στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια πικετοφορίας που πραγματοποίησαν ενάντια στις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα. Την πικετοφορία διοργάνωσαν από κοινού οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου.


Οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν από την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και πορεύτηκαν στις οδούς Αθηνάς, Σταδίου και Πανεπιστημίου, με τη συνοδεία αστυνομικών που φρόντισε να στείλει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση... Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να αποκλείσει με κλούβες των ΜΑΤ μέχρι και την είσοδο της Βουλής - αν και οι συνταξιούχοι ενημέρωσαν ότι δε θα πάνε στη Βουλή - για να λάβουν την απάντηση από τους συνταξιούχους: «Μπράβο στης ΕΛ.ΑΣ. τα παλικάρια, στους συνταξιούχους κάνουν τα λιοντάρια» και «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες».

Σε δήλωσή του πριν την πικετοφορία ο Χ. Τριάντης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και μέλος του γραφείου της Συντονιστικής Επιτροπής κατήγγειλε την κυβέρνηση για τη λαίλαπα των αυξήσεων στα καύσιμα. Οπως τόνισε, οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς οι αυξήσεις που έλαβαν εξανεμίστηκαν από τις αυξήσεις στα καύσιμα που έχουν συμπαρασύρει όλα τα προϊόντα, αλλά και τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, εισιτήρια λεωφορείων. Κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό - στον οποίο έχει αποσταλεί επιστολή - να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνταξιούχων για οικονομική ενίσχυση 150.000 δραχμών για τις συντάξεις μέχρι 250.000 δραχμές, κατάργηση της φορολογίας στα καύσιμα και κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης και υλοποίηση της προεκλογικής του υπόσχεσης για κύρια σύνταξη στις 152.000 δραχμές. «Αν η κυβέρνηση δε δώσει λύση στα αιτήματά μας θα προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε.

Μιλώντας στους συνταξιούχους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις αυξήσεις των καυσίμων, οι οποίες όπως είπε καλύπτουν ακόμα και τον «ψεύτικο» πληθωρισμό αλλά και για τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει και την κατεδάφιση του ασφαλιστικού. Κάλεσε επίσης τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην απεργία και συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στις 10 Οκτώβρη δίνοντάς της ταξικά χαρακτηριστικά.