ΙΤΑΛΙΑ
Νέα διαμαρτυρία ενάντια στην αμερικανική βάση
Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Associated Press

Από παλιότερη διαδήλωση
ΡΩΜΗ.--

Πάλι στους δρόμους κατέβηκαν την Πέμπτη οι κάτοικοι της πόλης Βιτσέντζα διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη απόφαση ανώτατου εκτελεστικού δικαστηρίου να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση τοπικού δικαστηρίου, επιτρέποντας έτσι την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην πόλη και στο αεροδρόμιο «Νταλ Μολίν», με τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη επέκταση αφορά πολιτική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Περίπου 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, με μια συμβολική κίνηση, απέκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα τη σιδηροδρομική γραμμή της πόλης. Οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν ιδιαίτερα βίαια, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές και να προκληθούν τραυματισμοί.

Πάντως, η οργάνωση «Οχι στο Νταλ Μολίν» που έχει πραγματοποιήσει σειρά διαμαρτυρίες και μαζικές κινητοποιήσεις, έχει εκφράσει την ετοιμότητα να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, ενώ ο δήμαρχος της πόλης υπογράμμισε ότι παρά τη σχετική απόφαση του εκτελεστικού δικαστηρίου, θα πραγματοποιηθεί το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για τις 12 Οκτώβρη.