Ο κόσμος του... Σάλεμ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Από την ταινία «Ο Κόσμος», σε σκηνοθεσία Ζία Ζανγκ Κε

Βραδιά για ξενύχτηδες είναι η αποψινή, αφού οι ταινίες που ξεχωρίζουν έχουν προγραμματιστεί από τα κανάλια μεταμεσονύχτια. Ετσι, η ρομαντική κομεντί «Ακολουθώντας την Εϊμι», σε σενάριο και σκηνοθεσία Κέβιν Σμιθ θα προβληθεί από τη ΝΕΤ στις 01.30.

Μια σχέση που ισορροπεί ανάμεσα στη φιλία και στον έρωτα ξεκινάει ανάμεσα στον Χόλντεν και την Αλίσα, αφήνοντας τον Μπάνκι στην άκρη, παραπονούμενο και με πολλούς ενδοιασμούς, που δεν κάμπτονται από τον ενθουσιασμό του φίλου του. Το «Ακολουθώντας την Εϊμι», μέσα από την αποτύπωση ενός ασυνήθιστου έρωτα, αποτελεί ένα πολύ εύστοχο και επίκαιρο σχόλιο για το πώς η αγάπη και ο έρωτας συχνά ξεπερνούν τις εύκολες κατηγοριοποιήσεις και τα στεγανά, κάνοντάς μας να αναθεωρήσουμε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα.

Οι έξυπνοι και ανατρεπτικοί διάλογοι του Σμιθ καταφέρνουν να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές του θεατή, χωρίς να χάνουν ούτε στιγμή το χιούμορ και τη φρεσκάδα τους. Υποστηρίζονται άλλωστε από τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών του. Ο Κέβιν Σμιθ, ολοκληρώνει την άτυπη τριλογία του γύρω από το οικείο σε αυτόν περιβάλλον του Νιου Τζέρσι, με αυτή τη μεταμοντέρνα, πικρή κωμωδία για τα σεξουαλικά ήθη της γενιάς του '90. Παίζουν: Μπεν Αφλεκ, Τζόι Λόρεν Ανταμς, Τζέισον Λι

Σύγχρονο Πεκίνο. Μέσα σ' ένα απέραντο ψυχαγωγικό πάρκο, στα περίχωρα, που ονομάζεται «Ο Κόσμος», έχουν κατασκευαστεί σε μικρότερες, αλλά πάντα μεγαλοπρεπείς διαστάσεις, τα μνημεία ολόκληρου του πλανήτη: Ο πύργος του Αϊφελ, με ύψος 100 μέτρα, η γέφυρα του Πύργου του Λονδίνου, ο Παρθενώνας. Γύρω τους, οργανώνονται θεάματα χαρακτηριστικά, και ο συνεχώς εναλλασσόμενος κόσμος χαζεύει. Η Τάο εργάζεται ως χορεύτρια σ' ένα κινέζικο θέαμα, ενώ ο φίλος της είναι φύλακας. Συναντιούνται βιαστικά, για ένα πρόχειρο γεύμα, στο θλιβερό ξενοδοχείο, όπου μένει ο φίλος της. Εκείνη, αρνείται να κάνει έρωτα μαζί του σε αυτές τις συνθήκες. Ο νεαρός φλερτάρει και με μια ζωηρή αμπιγιέζ... Παίζουν: Ζάο Τάο, Τσεν Τάισενγκ, Τζινγκ Τζου (ΕΤ-1, 24.00).

Το 1692 στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης, οι κόρες του Τόμας και της Αν Πούτναμ εκδηλώνουν μια ενοχλητική και αρκετά ιδιόμορφη συμπεριφορά, που ξενίζει τους κατοίκους της μικρής πόλης. Πριν από καιρό, οι δύο αδελφές μαζί με τη νεαρή υπηρέτριά τους είχαν κατηγορηθεί ως μάγισσες. Το γεγονός αυτό βρίσκει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί ο αιδεσιμότατος Πάρις, όπου σε μια προσπάθειά του να κρατήσει τους πουριτανούς οπαδούς του σε ενότητα, σπέρνει την υστερία ανάμεσα στο «κοπάδι» του με τραγικές συνέπειες... Δραματοποιημένη καταγραφή του περίφημου «Κυνηγιού μαγισσών», που έλαβε χώρα στη Μασαχουσέτη στα τέλη του 17ου αιώνα και που κατέληξε στον απαγχονισμό 20 άμοιρων γυναικών. Παίζουν: Κίρστι Αλι, Τζέι Ο. Σάντερς, Χένρι Τσέρνι, Γκλόρια Ρούμπεν, Αλαν Μπέιτς, Πίτερ Ουστίνοφ, Ρεμπέκα Ντε Μορνέ, Σίρλεϊ Μακλέιν (STAR, 02.00).