ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΠΑΤΡΩΝ - ΠΥΡΓΟΥ - ΤΣΑΚΩΝΑΣ
Να καταργηθούν τα διόδια και η σύμβαση παραχώρησης

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, με αφορμή την εφαρμογή της αποικιοκρατικής σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση και η κοινοπραξία

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Να καταργηθούν τα διόδια και να μην υλοποιηθεί η εκμετάλλευση του οδικού δικτύου από το μεγάλο κεφάλαιο. (Φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα διόδια της Εθνικής οδού)
Την αντίθεσή της με την παράδοση του εθνικού οδικού δικτύου στο κατασκευαστικό κεφάλαιο, αλλά και τις αυξήσεις - φωτιά στα διόδια, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «αυτές τις μέρες έγινε η επίσημη εφαρμογή της αποικιοκρατικής σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση για την κατασκευή της Εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών - Πύργου - Τσακώνας.

Οι αυξήσεις - φωτιά που έρχονται στα διόδια μετά την ανάθεση της εκμετάλλευσης της Εθνικής οδού στην κοινοπραξία των κατασκευαστικών εταιρειών είναι μόνο η προκαταβολή που εσύ θα πληρώσεις στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες. Αυτό προβλέπει η σύμβαση για τις παραχωρήσεις του εθνικού οδικού δικτύου στο κεφάλαιο που ψήφισαν μαζί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «οι εκπρόσωποι των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύονται την άθλια κατάσταση των εθνικών δρόμων για την οποία αυτοί ευθύνονται, για να παραδώσουν τα πάντα στο κατασκευαστικό κεφάλαιο. Οι ίδιοι που ευθύνονται για τους εκατοντάδες νεκρούς στους δρόμους - καρμανιόλα, έρχονται τώρα να πετσοκόψουν και άλλο το λαϊκό εισόδημα, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη για τους κατασκευαστικούς ομίλους. Αρκεί να δει κανείς το παράδειγμα της Γέφυρας Ρίου - Αντίρριου, για να καταλάβει ποιος πληρώνει και ποιος κερδίζει από αυτά τα έργα».

Η γραμμή της καπιταλιστικής ανάπτυξης της ΕΕ και της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι: κέρδη για το κεφάλαιο, χαράτσια για το λαό.

Αμοιροι ευθυνών δεν είναι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «το ΠΑΣΟΚ αφού ψήφισε την αντιλαϊκή σύμβαση κάνει κριτική γιατί δεν εφαρμόστηκε νωρίτερα. Αυτό όμως που "σπάει τα ταμεία" είναι η υποκρισία και ο τυχοδιωκτισμός του ΣΥΡΙΖΑ: από τη μια την καταψηφίζει, από την άλλη ο βουλευτής του στην Αχαΐα καλεί μαζί με τους αιρετούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μεταφερθούν αλλού τα διόδια και ασχολείται με βελτιώσεις στη χάραξη».

«Το ΚΚΕ - αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος - σημείωσε και σημειώνει τις αρνητικές συνέπειες από την επιβολή νέων διοδίων για τη λαϊκή οικογένεια, τη χάραξη και γενικότερα τον προσανατολισμό των έργων προς όφελος του κεφαλαίου. Πάγιο αίτημα, επίκαιρο όσο ποτέ, είναι η κατάργηση όλων των διοδίων, να ακυρωθεί η σύμβαση. Να δοθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση και βελτίωση του εθνικού οδικού δικτύου. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστεί το λαϊκό κίνημα. Αυτή η κατεύθυνση ενισχύει τη λαϊκή ενότητα».

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, «να μην ανεχθούν τη νέα ληστεία και την κοροϊδία», αφού «την αύξηση ελεημοσύνης στους μισθούς, του ενός ευρώ την ημέρα, που υπέγραψε η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) με τον ΣΕΒ, σ' την "έφαγαν" με την πρώτη αύξηση στα διόδια». Επίσης, επισημαίνει πως πρέπει ο λαός της Πελοποννήσου να παλέψει και να απαιτήσει να καταργηθούν τα διόδια.