ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κάθε 8 λεπτά πεθαίνει κι ένα παιδί !

Από το 1991 πέθαναν 1,5 εκατ. Ιρακινών, εκ των οποίων 600.000 παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχείων των Ελλήνων «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» 

Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000

Associated Press

Δεν υπάρχουν φάρμακα για τα παιδιά
Κάθε οχτώ λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στο Ιράκ, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια, που έχει κηρυχτεί το ολικό εμπάργκο, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες αυτής της χώρας.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία δόθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου από τους Ελληνες «Γιατρούς χωρίς Σύνορα», κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι το μέγεθος της τραγωδίας είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθος της πληροφόρησης της κοινής γνώμης της Δύσης, σχετικά με αυτήν.

Το ολικό εμπάργκο κατά του Ιράκ επιβλήθηκε το 1990 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Διατηρήθηκε κατά τον πόλεμο του Κόλπου, με σκοπό να υποχρεώσει - υποτίθεται - το Ιράκ να καταστρέψει το οπλικό του δυναμικό. Μετά από 10 χρόνια και πολλές αποστολές διεθνών παρατηρητών ελέγχου που κατέληξαν στη διαπίστωση του αφοπλισμού της χώρας, το εμπάργκο συνεχίζεται. Επιπλέον οι επιβατικές πτήσεις με προορισμό το Ιράκ απαγορεύονται από το στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, χωρίς, όμως, να υπάρχει καμία σχετική απόφαση του ΟΗΕ.

Τα στοιχεία που δόθηκαν από τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» είναι ενδεικτικά του μεγέθους της καταστροφής: Από το 1991, 1,5 εκατομμύρια Ιρακινών πέθαναν λόγω του εμπάργκο, από τους οποίους 600.000 παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας πριν από την έναρξη του εμπάργκο ήταν περίπου 50 ανά 1.000 βρέφη, ενώ σήμερα έχει φτάσει στα 125 ανά 1.000, με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας στο Νότιο Ιράκ, που φτάνει τα 135. Ενα παιδί πεθαίνει κάθε 8 λεπτά από την πείνα ή από ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν.

Η κατάσταση της υγείας στο Ιράκ έχει επιστρέψει 50 χρόνια πίσω, αφού κάνουν την εμφάνισή τους ασθένειες, όπως χολέρα, πολιομυελίτιδα, κ.α., ενώ την ίδια στιγμή απλές ασθένειες, όπως η ιλαρά ή ακόμα και η διάρροια, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν και προκαλούν τον θάνατο. Ο μέσος όρος ζωής έπεσε από τα 61 χρόνια στα 46 για τους άνδρες και από τα 65 χρόνια στα 57 για τις γυναίκες...

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου και αφορά την αύξηση των γενετικών ανωμαλιών που εμφανίζονται στα νεογέννητα και οι οποίες είναι πολύ πιθανό να οφείλονται στη χρήση ραδιενεργών όπλων από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Η κατάσταση γίνεται ακόμα τραγικότερη, αφού, ταυτόχρονα με το εμπάργκο, τα πολεμικά αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μ. Βρετανίας συνεχίζουν αδιάκοπα και σχεδόν καθημερινά να σκορπούν τον θάνατο. Τα τελευταία δύο χρόνια, μόνο από τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους 300 άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί άλλοι 1.000 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Ελλάδας, Οδ. Βουδούρης, τόνισε ότι η συνέχιση του εμπάργκο θα προκαλέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή του καινούριου αιώνα και μόνο η άμεση και ελεύθερη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε φάρμακα και τρόφιμα προς τον ιρακινό πληθυσμό μπορεί να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη καταστροφή.