ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Οι εργαζόμενοι έχουν την πείρα και τη δύναμη

Ανακοίνωση με αφορμή την επαναχρηματοδότηση του Λαναρά με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Motion Team

Οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι της Νάουσας έχουν αποδείξει ότι μόνο με τον ταξικό τους αγώνα μπορούν και επιβάλλουν λύσεις προς το δικό τους συμφέρον
Τον εμπαιγμό των εργαζομένων των κλωστηρίων Λαναρά από την κυβέρνηση, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και την εργοδοσία, με τη νέα χρηματοδότηση του Λαναρά από το Δημόσιο καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ) σε ανακοίνωσή του. Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, συνδέοντας άμεσα την πάλη για το δικαίωμα στην εργασία και τη δημιουργία προϋποθέσεων για βαθιές, ριζικές αλλαγές.

Οπως σημειώνει το ΕΚΝ, ενώ οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι και τα εργοστάσια κλειστά, δεν αγγίζονται τα κέρδη του Λαναρά, αλλά αυτός ξαναχρηματοδοτείται με άλλα 35 εκατομμύρια ευρώ από χρήματα του ελληνικού λαού. «Πριν από 3 μήνες - σημειώνεται - το Εργατικό Κέντρο Νάουσας αποκάλυψε τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας που ήταν οι απολύσεις και το κλείσιμο των εργοστασίων. Ποτέ αυτή η καταγγελία μας δε διαψεύστηκε από την εργοδοσία ή το υπουργείο Απασχόλησης. Τονίσαμε ότι μετά από κάθε χρηματοδότηση του Λαναρά έκλειναν εργοστάσια ή γίνονταν ομαδικές απολύσεις πρώτον και δεύτερον όποτε οι τράπεζες ανέλαβαν να διοικήσουν παραγωγικές επιχειρήσεις τις έκλειναν αφού πρώτα εξασφάλιζαν τα κέρδη τους».

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει ότι με την πολιτική που ακολουθούν, μέσω του επιχειρησιακού τους σχεδίου, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, τράπεζες και Λαναράς επιδιώκουν να κλείσουν κι άλλα εργοστάσια, να κάνουν κι άλλες απολύσεις, να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις, να εφαρμόσουν τη μερική απασχόληση - ελαστικά ωράρια και να εντατικοποιήσουν την εργασία.

Με κριτήριο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας υπογραμμίζει ότι αντιστέκεται στην επιθετικότητα της εργοδοσίας που πηγάζει από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.

«Το λέμε δυνατά και καθαρά: Το ερώτημα δεν είναι αν, πότε και πόσα θα πάρει ο Λαναράς, αλλά πώς θα οργανώσουμε την πάλη μας ώστε να μην κλείσουν τα εργοστάσια και τι θα κάνουμε για τους απολυμένους - ανέργους που είναι ή θα βρεθούν χωρίς εισόδημα. Διεκδικούμε άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, καμία απόλυση - καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, ουσιαστικά μέτρα προστασίας όλων των ανέργων - απολυμένων», καταλήγει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.