Οι «Πέρσες» περιοδεύουν
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

Με τους «Πέρσες» του Αισχύλου περιοδεύει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας («Θεσσαλικό Θέατρο»). Στις 19/8 θα βρίσκεται στη Βέροια στο «θέατρο Αλσους», στις 20/8 στις Συκεές στο θέατρο «Μάνος Κατράκης», στις 22/8 στην Καβάλα στο «Θέατρο Φιλίππων» και στις 24/8 στο Βόλο στο «Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο».

Το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, δοξάζει τον ηρωικό πατριωτικό πόλεμο των Ελλήνων, διεκτραγωδεί την οδύνη των Περσών για τη συντριβή τους στη Σαλαμίνα, και διά στόματος των Περσών, «προειδοποιεί» την Αθήνα για τους κινδύνους κάθε επεκτατικής πολιτικής. O Αισχύλος στους «Πέρσες» δε χρησιμοποιεί κάποιο μύθο. Υλικό του είναι τα ιστορικά γεγονότα, που όμως τα ανάγει σε ποιητικό «μύθο». Η υπόθεση των «Περσών» διαδραματίζεται στα Σούσα, πρωτεύουσα της Περσίας. Στον αυτοκρατορικό θρόνο βρίσκεται ο Ξέρξης. Ηρωες του έργου είναι ο Ξέρξης, η μητέρα του Ατοσσα, το φάντασμα του Δαρείου, πατέρα του Ξέρξης, και ο Χορός των Γερόντων - συμβούλων του βασιλιά.

Η τραγωδία παρουσιάζεται σε μετάφραση Κώστα Λάνταβου, σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη, μουσική Νίκου Κυπουργού, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου, βίντεο Μάκη Χασάπη. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Σοφοκλής Πέππας, Εύα Κοταμανίδου, Φανή Γέμτου, Νίκος Γιαλελής, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Μάνος Ζαχαράκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Αλέξανδρος Μπαλαμιώτης, Βάια Ουγιάρου, Τατιάνα Παπαμόσχου, Γιάννης Τσορτέκης, Αλμπέρτο Φάις.