ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
«Την πληρώνουν» τα λαϊκά στρώματα

Εκτός από την πολύωρη αναμονή, οι μικροϊδιοκτήτες με αγανάκτηση διαπιστώνουν πως έχει στηθεί στις πλάτες τους μία τεράστια κλοπή του εισοδήματός τους

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Eurokinissi

Συνεχίζεται η μεγάλη ταλαιπωρία του κόσμου με την πολύωρη αναμονή στα γραφεία κτηματογράφησης, ενώ την ίδια στιγμή οι μικροϊδιοκτήτες αντιλαμβάνονται την απροκάλυπτη κλεψιά, αφού υπάρχουν οικογένειες που αναγκάζονται να πληρώσουν 5 ή και 10 φορές για τη δήλωση του ακινήτου τους.

Χτες, ο μέσος χρόνος αναμονής στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Αθήνας ήταν στις δύο ώρες. Ηδη στις 7.30 το πρωί, οπότε και αρχίζουν να διανέμονται τα νούμερα προτεραιότητας, βρίσκονταν στο γραφείο κτηματογράφησης στο Σύνταγμα 200 άτομα.

«Ηρθαμε από τα χαράματα μήπως και τελειώσουμε νωρίς». «Πρέπει να πάμε και στη δουλειά, δε γίνεται να χάνουμε μεροκάματα για να κάνουμε τη δήλωση», έλεγαν κάποιοι, ενώ πολλοί είναι αυτοί που μετρούν «χαμένες» ώρες εργασίας για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, λόγω νομικών δυσκολιών. Οπως έχει επισημανθεί και από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, υπάρχουν πολύπλοκα νομικά θέματα, μεγάλες ασάφειες και «πονηρά» σημεία που μπορεί να εμπλέξουν τους ιδιοκτήτες σε περιπέτειες κατά την κτηματογράφηση.

Μέχρι τις 11 το πρωί είχαν δοθεί σχεδόν 700 νούμερα προτεραιότητας, ενώ εξυπηρετούνταν περίπου 120 άτομα την ώρα. Οπως μας είπαν, η κίνηση αυτή θεωρείται μειωμένη, αφού πριν το 15αύγουστο υπήρξε μέρα που εξυπηρετήθηκαν 2.200 άτομα. Να σημειωθεί ότι κάθε Τετάρτη το γραφείο στο Σύνταγμα δέχεται δηλώσεις από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Πολύπλευρη οικονομική αφαίμαξη

Η οικονομική αφαίμαξη των μικροϊδιοκτητών παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τα λαϊκά στρώματα, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Παράλληλα, αντιλαμβάνονται ότι αυτό το χαράτσι και μάλιστα για κάθε δικαιούχο, είναι καθαρή κλεψιά και δε δικαιολογείται με κανέναν τρόπο.

«Είμαστε 4 παιδιά και για ένα σπιτάκι που έχουμε από κοινού στην επαρχία θα πληρώσει ο καθένας μας από 35 ευρώ. Και άλλοι, που έχουν βίλες, θα πληρώσουν το ίδιο με μας, θα πληρώσουν 35 ευρώ», λέει μια κυρία στον «Ρ».

Για να συμπληρώσει κάποιος άλλος που ακούει τη συζήτηση: «Κατ' αρχήν, το κτηματολόγιο θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Δε φτάνει που έχει καθυστερήσει, μας βάζουν εμάς, τους απλούς ανθρώπους, να πληρώνουμε αδικαιολόγητα. Πάλι εμείς "την πληρώνουμε"...».

Επιπλέον, όπως μας λένε, για μικρά αγροτεμάχια, τα οποία όμως δεν είναι συγκεντρωμένα σε μια ενιαία έκταση, πρέπει κανείς να καταβάλει ξεχωριστά δήλωση και να πληρώσει για το καθένα 20 ευρώ. Αντίστοιχα για μια πολύ μεγαλύτερη έκταση, η οποία όμως είναι συγκεντρωμένη και ενιαία, θα πληρώσει κάποιος μόνο τα 20 ευρώ. «Κάποιος με πολύ μεγαλύτερη ιδιοκτησία, ίσως πληρώσει λιγότερα από μένα που έχω 2 - 3 πολύ μικρά οικοπεδάκια, μόνο και μόνο επειδή θα κάνει λιγότερες δηλώσεις», επισημαίνει κάποιος.

Την ίδια στιγμή, η αφαίμαξη εντείνεται με διάφορους τρόπους, μόνο και μόνο επειδή η όλη διαδικασία και η κατάσταση που επικρατεί, αφήνουν τέτοια περιθώρια. Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι έχουν αναλάβει «εργολαβικά» τη συμπλήρωση δηλώσεων, ενώ η «ταρίφα» σύμφωνα και με ανακοίνωση του ΤΕΕ έχει καθοριστεί στα 65 ευρώ τη δήλωση.

Το τραπεζικό κεφάλαιο δε θα μπορούσε να απουσιάζει απ' αυτή την καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων. Σε ερώτησή μας στην «Κτηματολόγιο ΑΕ», αν οι τράπεζες θα μετακυλίσουν το κόστος του κτηματόσημου που τους αναλογεί στους δανειολήπτες, η απάντηση ήταν πως «θα πρέπει να το καταγγείλουν οι δανειολήπτες στο Ινστιτούτο Καταναλωτών». Δηλαδή τις τράπεζες κανένας νόμος δεν τις υποχρεώνει να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί!

Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης θα διευρυνθεί κατά 2 ώρες, με πιο πιθανό το ενδεχόμενο τα γραφεία να δέχονται δηλώσεις από τις 7.30 το πρωί έως τις 16.30 το απόγευμα (αντί για 8.30 - 15.30 που ισχύει σήμερα). Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για τους εργαζόμενους καθώς με αυτό τον τρόπο ο εργάσιμος χρόνος επιμηκύνεται κατά πολύ. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραμένουν στα γραφεία τουλάχιστον μία ώρα μετά τις 15.30 και χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος από και προς τη δουλειά...