ΙΣΠΑΝΙΑ
Αεροπορική τραγωδία
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Associated Press

Τραυματίες στο αεροδρόμιο «Μπαράχας»
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Σύγχυση επικρατούσε μέχρι αργά χτες βράδυ όσον αφορά στον αριθμό των θυμάτων όταν αεροσκάφος της «Spanair», με προορισμό τη Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά, συνετρίβη κατά την απογείωσή του καθώς ξέφυγε από την πορεία, βγήκε από τον αεροδιάδρομο στο αεροδρόμιο «Μπαράχας» της Μαδρίτης, με 166 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα.

Μέχρι αργά χτες η ισπανική κυβέρνηση με ανακοινώσεις της επιβεβαίωνε ότι υπήρχαν 45 νεκροί, 19 σοβαρά τραυματίες και 25 ελαφρά, αλλά πληροφορίες από τα σωστικά συνεργεία έκαναν λόγο για 146 νεκρούς και για ένα πλήρως κατεστραμμένο αεροσκάφος. Την ίδια στιγμή η εφημερίδα «El Mundo» έκανε λόγο για 150 νεκρούς καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μόνο 21 από τους επιβαίνοντες έχουν διασωθεί και η κατάσταση της υγείας τους είναι σοβαρή. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΡ, αξιωματούχοι της ισπανικής Αστυνομίας ανέφεραν ότι επισήμως ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 149.

Σε ανακοίνωσή της η «Spanair» - θυγατρική της «Scandinavian Airlines Systems» (SAS) - ανέφερε πως «η εταιρεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βοηθήσει τις ισπανικές αρχές» και πως «περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν μόλις αυτό είναι εφικτό». Επίσης, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιβαινόντων, ούτε η εθνικότητά τους. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι λόγω της θερινής περιόδου θα υπάρχουν αρκετοί ξένοι υπήκοοι. Ολες οι άλλες πτήσεις από το «Μπαράχας» καθυστέρησαν πολλές ώρες.

Οσο για τα αίτια του ατυχήματος, τίποτα δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι αργά το βράδυ, αλλά βάσει των πληροφοριών η απογείωση του αεροσκάφους έγινε με μία ώρα καθυστέρηση λόγω τεχνικών προβλημάτων, ενώ η «El Mundo» στην ηλεκτρονική της σελίδα μετέδιδε ότι η αριστερή μηχανή του αεροσκάφους ανατινάχτηκε και φλεγόταν κατά τη διάρκεια της απογείωσης στον αεροδιάδρομο Νο 4. Κατόπιν το αεροσκάφος σύρθηκε στο διάδρομο, κόπηκε και τελικά διαλύθηκε ολοσχερώς και τυλίχτηκε στις φλόγες. Πάντως, το αεροσκάφος, τύπου «Μακντόναλντ Ντάγκλας», ήταν 15 ετών ενώ ο τελευταίος τεχνικός έλεγχος, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, είχε γίνει στις 15 του Γενάρη.