Αντιλαϊκή οικονομική πολιτική
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

ΠΑΛΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟ το υπουργείο Οικονομίας για το πώς θα βρει καινούρια έσοδα από τη φορολογία (που ούτως ή άλλως έχει εξαντλήσει σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων και μικροεπαγγελματιών).

Τι παρατάσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη σκέπτεται, τι ειδικούς ελέγχους σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, τι νέους φόρους που να μην ...«κάνουν μπαμ» αλλά να είναι προσοδοφόροι...

Προφανώς οι αρμόδιοι θα εξαντλήσουν και τα τελευταία αποθέματα της φαντασίας τους για να μας ξεζουμίσουν.

Εξυπακούεται φυσικά ότι την πλέον προφανή πηγή εσόδων (αν και τη βλέπουν) ούτε καν σκέπτονται να τη φορολογήσουν. Η «φαντασία» τους δεν μπορεί να χωρέσει κάτι τέτοιο.

Φυσικά μιλάμε για τα υπερκέρδη των εταιρειών για τις οποίες οι συντελεστές φορολόγησης έχουν μειωθεί δραστικότατα.

Ως γνωστόν η τυχόν φορολόγησή τους θα ήταν «αντιαναπτυξιακή», «αντιευρωπαϊκή», «παρωχημένη» και φυσικά καθόλου εκσυγχρονιστική.

Αντιθέτως το να πληρώνει ο κοσμάκης είναι ...η τελευταία λέξη της μόδας. Εφαρμόζεται παντού και προτείνεται ανεπιφύλακτα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Φοριέται πολύ...

ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ πολιτική για τα φάρμακα από τον Οκτώβρη ανακοίνωσε χτες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως αρμόδιος υπουργός. Προφανώς από τώρα κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους.

Πιστέψτε μας αυτοί δεν είναι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων (συγχωνευμένων ή μη). Βλέπετε αυτοί ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει κάτι τέτοιο.

Τι άλλο από νέα - τεράστια - κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες - εγχώριες και ξένες - που ως γνωστόν θησαυρίζουν ήδη αρκετά.

Κατά τα άλλα ο Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την καταβολή του πενιχρού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες. Χαρακτηριστική περίπτωση του ...με το ένα χέρι δίνω και με το άλλο παίρνω (εννοείται τα πολλαπλάσια).