ΗΛΕΙΑ: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ
Οι πυρόπληκτοι συνεχίζουν τον αγώνα τους
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Ηταν βαριά η ατμόσφαιρα, προχτές, στην Αρτέμιδα της Ηλείας. Οι συγγενείς των θυμάτων, απ' τις περσινές φονικές πυρκαγιές, συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Λίγα μέτρα έξω απ' την Αρτέμιδα είναι τα εικονοστάσια των θυμάτων. Εκεί τίμησαν τη μνήμη τους και ζήτησαν να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Την ίδια μέρα που οι συγγενείς των θυμάτων τιμούσαν τους νεκρούς τους, ο δήμαρχος Ζαχάρως έκανε ξεχωριστό μνημόσυνο. Οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και η πλειοψηφία των κατοίκων γύρισαν την πλάτη στο δήμο. Υπενθυμίζουμε ότι με επιστολή τους οι συγγενείς 19 θυμάτων αντέδρασαν σε αυτή την κίνηση υποκρισίας.

Στο μνημόσυνο στην Αρτέμιδα, μεταξύ άλλων, συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κάγκουρα, μέλος του Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στην Ηλεία, ο οποίος δήλωσε στον «Ρ»: «Η παρουσία μας στο μνημόσυνο των θυμάτων των περσινών φονικών πυρκαγιών, που έγινε στον τόπο της θυσίας τους, σηματοδοτεί τη συμπαράστασή μας στους συγγενείς τους. Συμπαραστεκόμαστε στον πόνο και στις διεκδικήσεις τους να αποκαλυφθούν κάποτε οι υπεύθυνοι για τους εμπρησμούς. Διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων στο νομό μας, για να μην ξαναϋπάρξουν αδικοχαμένα θύματα αντιδραστικών πολιτικών».

Ολα πάνε καλά!

Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Ηλεία είναι ένας μόνιμος Γολγοθάς για τους κατοίκους της περιοχής. Οι πενιχρές αποζημιώσεις που έχουν πάρει αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι μόνο κάποιες ...προκαταβολές, ενώ εξαιρούνται απ' τις αποζημιώσεις μια σειρά κατηγοριών αγροτών και κτηνοτρόφων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, μέσω του Π. Μολυβιάτη, δηλώνει ικανοποιημένη. Ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών, την Παρασκευή, δήλωσε ότι «δεν είναι λίγα αυτά που έγιναν». Συνολικά, 1 δισεκατομμύριο ευρώ είναι το ύψος των προγραμμάτων αποκατάστασης που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Εως σήμερα έχουν δοθεί 400 εκατ. ευρώ συνολικά για τους πυρόπληκτους, εκ των οποίων τα 200 αφορούν στην Ηλεία. Επιπλέον, από τα 196.152.267 ευρώ του Ειδικού Ταμείου έχουν δαπανηθεί 29,5 εκατ. ευρώ.

Μόνο στην Ηλεία, σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης βδομάδας, από τις 153 κατοικίες που έχουν κριθεί επισκευάσιμες και τις 237 που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, μόνο ένας κάτοικος έχει φτιάξει το σπίτι του. Η πλειοψηφία βρίσκεται ακόμα στη ...διαδικασία.

Η γραφειοκρατία αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να αποδείξουν τα αυταπόδεικτα και έτσι οδηγούνται στη δανειοδότηση για να ξαναχτίσουν την περιουσία τους. Οσο για τα ποσά που παρέχονται για την ανακατασκευή των σπιτιών δε φτάνουν, εάν δε συμπληρωθούν με χρήματα απ' την τσέπη των πληγέντων ή, ενδεχομένως, από δάνεια. Για την ανακατασκευή κάθε τετραγωνικού μέτρου δίνονται 750 ευρώ, ενώ οι πραγματικές τιμές είναι στα 1.200 ευρώ.