ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Πιο ευάλωτοι στην αντεργατική επίθεση

Τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ επιβεβαιώνουν τη συμβολή των μεταναστών στην υπερκερδοφορία του κεφαλαίου, που καθιστά επιτακτική την ενιαία απάντηση στον κοινό αντίπαλο

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Τις βάρβαρες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι μετανάστες εργάτες στους χώρους δουλειάς περιγράφουν ανάγλυφα οι καταστάσεις του ΙΚΑ για το έτος 2005. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι γίνονται αντικείμενο πιο έντονης εκμετάλλευσης σε σχέση με τους Ελληνες συναδέλφους τους και αποτελούν ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, που χρησιμοποιείται από την εργοδοσία για να αυξήσει παραπέρα τα κέρδη της.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα του νομοθετικού πλαισίου, που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, το οποίο έχει μετατρέψει τους μετανάστες σε έρμαιο της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, η πίεση στους μετανάστες εργάτες χρησιμοποιείται εκβιαστικά από το κεφάλαιο, προκειμένου να χτυπήσει συνολικά μεροκάματα και εργασιακά δικαιώματα.

Από το σύνολο των 2.219.304 μισθωτών - ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις οικοδομοτεχνικές εργασίες), οι 1.982.130 είναι Ελληνες και οι 237.174 είναι μετανάστες εργάτες.

Η υποαπασχόληση είναι υψηλή και στις δύο κατηγορίες μισθωτών και κυρίως στους μετανάστες. Το 45,17% των Ελλήνων εργατών και το 61,07% των αλλοδαπών εργατών πραγματοποίησαν από ένα έως 249 μεροκάματα. Κατά μέσο όρο, οι Ελληνες εργάτες αυτής της ομάδας δούλεψαν μόλις 122,66 μέρες και οι μετανάστες 127,09 μέρες το χρόνο. Ενώ μόλις το 35,87% των Ελλήνων εργατών και το 21,52% των αλλοδαπών εργατών είχαν πλήρη απασχόληση για το έτος 2005.


Ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών αυτής της ομάδας (1-249 μεροκάματα) ήταν μόλις 4.288 ευρώ για τους Ελληνες εργάτες και ακόμα χαμηλότερος για τους αλλοδαπούς εργάτες, μόλις 3.410 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε όσους είχαν πλήρη απασχόληση. Οι ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων εργατών με πλήρη απασχόληση ήταν 15.893 ευρώ, ενώ των μεταναστών εργατών 9.737 ευρώ.

Ενιαία η επίθεση

Οπως φαίνεται στον πίνακα, οι ετήσιες αποδοχές των μεταναστών εργατών είναι χαμηλότερες των Ελλήνων εργατών σε όλες τις ομάδες απασχόλησης. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η διαφορά αυξάνεται όσο απομακρυνόμαστε από την κατάσταση υποαπασχόλησης προς την πλήρη απασχόληση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

Τα στοιχεία για τις αποδοχές, αν διαβαστούν «ανάποδα», βγάζουν ένα ακόμα πολύ χρήσιμο συμπέρασμα: Το γεγονός ότι μικραίνει η διαφορά των μέσων ετήσιων αποδοχών Ελλήνων και μεταναστών εργατών, όσο φθάνουμε σε συνθήκες πλήρους υποαπασχόλησης (1-49 μεροκάματα), δείχνει ότι οι πολιτικές που γενικεύουν και επεκτείνουν αυτές τις μορφές εργασίας χτυπάνε το ίδιο όλους τους εργάτες.