ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΕΘ
Αδιαπραγμάτευτη η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου

Με όπλο την «κοινωνική συναίνεση», η κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις χτεσινές συναντήσεις με ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ότι προχωράει ακάθεκτη στην υλοποίηση του αντιλαϊκού της έργου

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Οι εργοδοτικές ανάγκες καθορίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώθηκε και στις χτεσινές συναντήσεις ενόψει της ΔΕΘ (φωτ. από τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ)
Τη συνέχιση της σκληρής πολιτικής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, ενταγμένη στο ολοκληρωμένο σχέδιο μιας νέας αντιλαϊκής εφόδου στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με «όχημα» τις «μεταρρυθμίσεις», έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, υιοθετώντας πλήρως τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και εξασφαλίζοντας για πολλοστή φορά τη συναίνεση του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου μπήκαν οι τελευταίες «πινελιές» της προαποφασισμένης αντιλαϊκής επίθεσης, με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού καθώς και των υπουργών Οικονομίας, Απασχόλησης και Ανάπτυξης με τη διοίκηση του ΣΕΒ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα αξιοποιήσει το χαρτί της ταξικής συνεργασίας με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ, όπως έσπευσε να σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα «συνυπολογιστούν στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του πρωθυπουργού» στη ΔΕΘ.

Με μια «φωνή», κυβέρνηση, βιομήχανοι και η ηγεσία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού πρόταξαν τη «διεθνή κρίση» για να ...δικαιολογήσουν το «πάγωμα» του λαϊκού εισοδήματος και «χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα» αρκέστηκαν να ζητήσουν ή να μοιράσουν επιδόματα πτωχοκομείου, φορώντας ο καθένας για λογαριασμό του το «κοινωνικό» του προσωπείο. Ταυτόχρονα, από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά προαναγγέλθηκε η συνέχιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με έμφαση στην ενοποίηση των Ταμείων, ενώ ο πρωθυπουργός κυνικά δήλωσε μετά τη συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ ότι «το ασφαλιστικό και όλες οι ρυθμίσεις δεν έγιναν για να δίνει περισσότερα λεφτά ο κρατικός προϋπολογισμός»...

Μοναδική «παραφωνία» στο σκηνικό της συναίνεσης, η φωνή του ΠΑΜΕ, ο εκπρόσωπος του οποίου κατήγγειλε την εφαρμοζόμενη πολιτική και τους φορείς της και ξεκαθάρισε ότι το ταξικό κίνημα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων, για την όξυνση της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του.

Σταθερά σε αντιλαϊκή ρότα

Δίνοντας το στίγμα της αντιλαϊκής επέλασης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης με δηλώσεις του, μετά τις συναντήσεις, ξεκαθάρισε ότι «η οικονομική πολιτική (σ.σ. της κυβέρνησης) παραμένει σταθερή. Συνεχίζουμε με συνέχεια και με συνέπεια». Ο ίδιος βέβαια δεν παρέλειψε να προαναγγείλει τη νέα, την τρίτη κατά σειρά φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των ελεύθερων μικρομεσαίων - επαγγελματιών, κάνοντας λόγο για «κάποιες μικρές προσαρμογές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι επιπτώσεις της κρίσης», σημειώνοντας με έμφαση ότι «η βασική κατεύθυνση δεν αλλάζει».

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο «πράσινος» πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος είχε θέσει ως κεντρικά αιτήματα στον πρωθυπουργό την «εισοδηματική ενίσχυση των ασθενέστερων»(!) και τη χορήγηση «επιδόματος θέρμανσης»(!), για τη διεκδίκηση των οποίων μάλιστα εντελώς υποκριτικά προανήγγειλε και «αγωνιστικές κινητοποιήσεις». Οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ ενδεχόμενα να καλύψουν μέρος από τα ψίχουλα που ζητάει η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία, σε μια προσπάθεια να εμπεδωθεί το σκηνικό της «κοινωνικής συναίνεσης».

Δεσμεύσεις μόνο για τους βιομήχανους

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος έβγαινε από το πρωθυπουργικό γραφείο έχοντας εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις - όπως αυτές υπαγορεύονται από τα ευρωενωσιακά κέντρα - ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια να στηρίζει με κάθε μέσο και τρόπο την τεράστια κερδοφορία του κεφαλαίου. Αφού πρώτα ζήτησε «κοινωνική συναίνεση» όλων των «φορέων», στη συνέχεια κατέθεσε το τρίπτυχο των απαιτήσεων του ΣΕΒ, ζητώντας «νοικοκύρεμα και αναδιανομή των κρατικών δαπανών» (δηλαδή νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες), «απελευθέρωση όλων των τομέων της οικονομίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα» (νέα φουρνιά ιδιωτικοποιήσεων) και «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» (νέοι νόμοι για φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες). Χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τα προεδρεία της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.