ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Πλαίσιο και αιτήματα συμβατά με την αντεργατική στρατηγική

«Συχνότερες συναντήσεις» με την κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, παρουσιάζοντας τα ψίχουλα που διεκδικεί η πλειοψηφία

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Αυτοί που υπέγραψαν την «αύξηση» του ενός ευρώ τη μέρα, εμφανίζονται τώρα να διαμαρτύρονται για την ακρίβεια!

Σε ανέξοδους λεονταρισμούς, που στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά για την ουσιαστική συνέργεια της ΓΣΕΕ στην επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής της εργατικής τάξης, κατέφυγαν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε καμιά απάντηση ως προς τα αιτήματα για «εισοδηματική ενίσχυση των ασθενέστερων και επίδομα θέρμανσης» και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης «κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους». Ο Γ. Παναγόπουλος διέκρινε «πλήρη διάσταση απόψεων με την κυβέρνηση» και προανήγγειλε κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσήλθε στη χτεσινή συνάντηση με ένα πλαίσιο που ούτε στο ελάχιστο δεν αμφισβητεί τον στρατηγικό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και διαμορφώνει τα αιτήματά του στη βάση του εφικτού για το κεφάλαιο. Μάλιστα, στην αρχή της συνεδρίασης, ο Γ. Παναγόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε συνδιαλέγεται συχνότερα μαζί τους, αφού η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «έχει αποδείξει ότι αποτελεί έναν έγκυρο συνομιλητή»!

Στον αντίποδα της στάσης της πλειοψηφίας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Γιώργος Πέρρος, κατήγγειλε στη συνάντηση τη στρατηγική της ανάπτυξης προς όφελος του κεφαλαίου που διαχρονικά ακολουθούν και στηρίζουν οι δυνάμεις του δικομματισμού και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αμέσως μετά, κάλεσε τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν το ταξικό κίνημα και τη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Πλαίσιο - πρόκληση για τους εργαζόμενους

Στο διά ταύτα, η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο πλαίσιό της σημειώνει δημαγωγικά ότι «η ακρίβεια, η λιτότητα, οι εργασιακές και ασφαλιστικές ανατροπές, οι απολύσεις και η ανεργία, οι εκποιήσεις των ΔΕΚΟ και των υπηρεσιών του Δημοσίου, η άδικη φορολογική πολιτική, η αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων είναι τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχουν κάνει τη ζωή των πολιτών ιδιαίτερα δύσκολη», κρύβοντας τη δική της ουσιαστική συμβολή στην καθήλωση των μισθών, στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικών δημόσιων επιχειρήσεων, στην κατάργηση θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι την ώρα που η αντιλαϊκή επίθεση σαρώνει εργατικά δικαιώματα και λαϊκά εισοδήματα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ περιορίζεται σε αιτήματα - ψίχουλα, όπως η «χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, για κάθε συνταξιούχο και κάθε άνεργο της χώρας που το εισόδημά του βρίσκεται κάτω από το αφορολόγητο όριο και μιλάει γενικόλογα για "πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων"» έχοντας ήδη καταδικάσει τους εργαζόμενους σε αυξήσεις ενός ευρώ την ημέρα.

Η πλειοψηφία ζητάει ακόμα «επίδομα θέρμανσης 800 ευρώ για τις κατηγορίες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, που το διαθέσιμό τους εισόδημα, δεν ξεπερνά το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ», αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που εκτινάσσει στα ύψη το κόστος των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Για την ακρίβεια, μάλιστα, επαναφέρει τα γνωστά φληναφήματα περί «ουσιαστικού ελέγχου της νοθείας (κοστολογικός έλεγχος, οροφή στις τιμές σε είδη λαϊκής κατανάλωσης), της κερδοσκοπίας με αυστηρές ποινές και των τάσεων πληθωρισμού κερδών».

Συνεργός και στην αντιασφαλιστική επίθεση

Για την Κοινωνική Ασφάλιση, η πλειοψηφία ζητάει τη «μη εφαρμογή του Ν.3655/08 που αυξάνει τα όρια ηλικίας, μειώνει τις συντάξεις, ενοποιεί τα ταμεία με την επιδείνωση του επιπέδου των παροχών, των όρων και προϋποθέσεων χορήγησής τους, μειώνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του κράτους και οδηγεί σε εξίσωση προς τα κάτω», την ίδια ώρα που με νύχια και με δόντια στήριξε και στηρίζει όλη την προηγούμενη νομοθεσία, συμπλήρωμα και συνέχεια της οποίας αποτελεί ο νόμος Πετραλιά. Γι' αυτό και προκλητικά ζητάει την κατάργηση μόνο των «αντιασφαλιστικών διατάξεων προηγουμένων νόμων», θέλοντας να βγάλει λάδι τη χρόνια αντιασφαλιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Η ενδοτικότητα μάλιστα της ΓΣΕΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα έρχεται ως βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης σε μια περίοδο που ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Από μέρα σε μέρα (πιθανότατα την Τετάρτη) η Επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση, αναμένεται να παραδώσει στο υπουργείο Απασχόλησης τη σχετική μελέτη. Παρά την έλλειψη οποιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τον αποχαρακτηρισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελμάτων που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, γεγονός που - μεταξύ άλλων - θα επιφέρει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 7 τουλάχιστον χρόνια.

Οσο για την «κινητοποίηση - απάντηση» δήθεν στην κυβερνητική πολιτική που προπαγανδίζει η ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι δύσκολα θα ξεχάσουν το περσινό φιάσκο, όπου οι δυνάμεις της συναίνεσης μάζεψαν άρον άρον την ισχνή συγκέντρωση από το δρόμο, ματαιώνοντας την πορεία με γελοίες δικαιολογίες, προκειμένου να προλάβουν να πάρουν θέση στο τραπέζι της πρωθυπουργικής ομιλίας.

Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο φέτος, ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) πρότεινε να απέχουν συμβολικά οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ από την καθιερωμένη δεξίωση, προκειμένου να γλιτώσει το περσινό κάζο και την κατακραυγή των εργαζόμενων. Στο μήκος κύματος που περιγράφει το πλαίσιο της πλειοψηφίας, ήταν και η δήλωση του επικεφαλής της ΔΑΚΕ και αντιπροέδρου της Συνομοσπονδίας Κ. Πουπάκη, μετά τη χτεσινή συνάντηση.