ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συγκεντρώσεις ενάντια στα καράβια του πολέμου
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Από τη συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας και του Πατριωτικού Μετώπου
Τη συμμετοχή της Τουρκίας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονται στην περιοχή του Καυκάσου αναδεικνύει και καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, με τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσε μαζί με το Πατριωτικό Μέτωπο τις προηγούμενες μέρες στην Ιστανμπούλ, «υποδεχόμενο» αγωνιστικά τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που έπλεαν προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Στις 21 και στις 22 του Αυγούστου, οι κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Ντολμάμπαχτσε του Βοσπόρου, την ώρα που τα αμερικάνικα πλοία διέρχονταν από τα Στενά. Εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος, ο Mehmet Kuzulugil προειδοποίησε ότι αν οι λαοί της Τουρκίας δεν αντισταθούν σήμερα σθεναρά στη συμφωνία του κυβερνώντος AKP με τις ΗΠΑ, αύριο θα δουν τους καπνούς και τις βόμβες στη δική τους πατρίδα.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚ Τουρκίας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπο να εγκατασταθούν στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση των καραβιών από τα Στενά του Βοσπόρου, με απόφαση της τούρκικης κυβέρνησης, είναι πολύ επικίνδυνη. Η χρησιμοποίηση πολεμικών καραβιών για να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια είναι επιθετικό, πολεμικό βήμα και η απόφαση του AKP να δώσει άδεια διέλευσης αποτελεί προβοκάτσια για όλους τους λαούς της Μαύρης Θάλασσας. To ΚΚ Τουρκίας και το Πατριωτικό Μέτωπο καλούν όλους τους προοδευτικούς, εργαζόμενους, πατριώτες, αντιιμπεριαλιστές να συσπειρωθούν «για να μην περάσει ο πόλεμος από τα στενά της Ιστανμπούλ και του Τσανάκαλε».