ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ
Υποαπασχόληση και άνιση αμοιβή

Ο «Ρ» συνεχίζει την επεξεργασία των καταστάσεων του ΙΚΑ για το 2005, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις Ελληνίδες και τις μετανάστριες εργαζόμενες

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Αποκαλυπτικά για την εκμετάλλευση που υφίστανται οι γυναίκες εργαζόμενες είναι τα στοιχεία του ΙΚΑ για το 2005, την επεξεργασία των οποίων συνεχίζει σήμερα ο «Ρ». Αποδεικνύεται ότι οι εργάτριες αποτελούν πιο φθηνό εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο, ενώ είναι και πιο ευάλωτες στην υποαπασχόληση, με μεγαλύτερα θύματα τις μετανάστριες.

Το σύνολο των μισθωτών - ασφαλισμένων στο ΙΚΑ είναι 2.219.304 άτομα (δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στα οικοδομο-τεχνικά έργα). Από αυτούς, οι Ελληνες άντρες εργαζόμενοι αριθμούν 1.047.292, οι Ελληνίδες εργαζόμενες 934.839, οι μετανάστες άντρες εργαζόμενοι είναι 125.957 και οι μετανάστριες εργαζόμενες 111.217.

Από την επεξεργασία των στοιχείων των Πινάκων 1 και 2 προκύπτουν τα εξής:

Πίνακας 2
Να σημειωθεί ότι το σύνολο των μεταναστών - άντρες και γυναίκες - εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά υποαπασχόλησης συγκριτικά με τους Ελληνες εργαζόμενους. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό ότι στους μετανάστες το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας είναι ακόμα πιο έντονο, με αποτέλεσμα να μην επικολλούνται όλα τα ένσημά τους. Επίσης, οι χαμηλότερες αποδοχές των μεταναστών, συγκριτικά με αυτές των Ελλήνων, εξηγούνται από το γεγονός ότι στους μετανάστες υπάρχει περισσότερο ανειδίκευτο προσωπικό. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι μετανάστες για την ίδια εργασία αμείβονται λιγότερο από τους Ελληνες εργάτες.



Πίνακας 1