«Καπιταλισμός Air»
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Την εποχή των ανατροπών, και τι δε γραφόταν για την «ΑΕΡΟΦΛΟΤ», τη σοβιετική αεροπορική εταιρεία. Πόσο αναξιόπιστη τάχα ήταν, πόσες ελλείψεις υπήρχαν, πόσο ανασφαλείς ένιωθαν οι επιβάτες κλπ. Και όλα αυτά όχι για να στιγματιστεί απλά μια αεροπορική εταιρεία, αλλά για να κατηγορηθεί συνολικά η ΕΣΣΔ, η εργώδης προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης και τα επιτεύγματά της.

Στον καπιταλισμό, μέσα σε μία μόλις βδομάδα: Κατέπεσε αεροσκάφος της ιδιωτικής «Spanair» στέλνοντας στο χαμό 154 ανθρώπους. Αλλο αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λόγω τεχνικών προβλημάτων. Στη Γουατεμάλα, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τη συντριβή αεροπλάνου ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας. Επίσης αεροπλάνο της ιδιωτικής εταιρείας «EasyJet», με 130 επιβάτες, προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση καθώς από το χώρο του πιλοτηρίου αναδύονταν καπνοί. Στο Κιργιστάν συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του, αεροσκάφος της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας «Itek Air» σκοτώνοντας 65 ανθρώπους. Εξάλλου 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν το αεροπλάνο της ιρλανδικής «Ryanair» πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση, λόγω αποσυμπίεσης στην καμπίνα. Σε ένα άλλο περιστατικό, αεροσκάφος της εταιρείας «Air Dolomiti», θυγατρικής της «Lufthansa», δεν πραγματοποίησε απογείωση από το Μόναχο, όταν καπνοί αναδύθηκαν στο βασικό σύστημα προσγείωσης του αεροπλάνου. Και ποιος δε θυμάται σε Ελλάδα και Κύπρο, τη συντριβή αεροπλάνου της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» και το θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Παρεμπιπτόντως ούτε ένας από την εταιρεία δεν έχει οδηγηθεί στη φυλακή.

Αλήθεια, περιμένει κανείς όσοι ανέπτυσσαν κάποτε σενάρια για την «ΑΕΡΟΦΛΟΤ» και τη σοβιετική της πορεία, να μιλήσουν και για τα «υπαρκτά» αεροπορικά δυστυχήματα - εγκλήματα επί καπιταλισμού;