Στα όρια της «επιχειρηματικής λογικής»...
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Η εταιρεία εξαντλεί τα ...«περιθώρια της επιχειρηματικής λογικής». Ετσι ενημερώνει και εξηγεί ο υπεύθυνος του εργοταξίου της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΕ» στο Μελίσσι Κορίνθου - με σημείωμα που έστειλε χτες στους εργάτες - τι καθορίζει αν και πότε θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Τόσο τους υποτιμούν και τους προσβάλλουν, που θεωρούν την επιχειρηματολογία τους επαρκή για να καταλάβουν οι εργάτες και να σταματήσουν να διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν πάρει μεροκάματο εδώ κι ένα μήνα...

Τι σημαίνει, όμως, «επιχειρηματική λογική»; Μήπως είναι η ανάγκη του εργάτη να καλύπτει το νοίκι κάθε μήνα, να πληρώνει τα φροντιστήρια, τα πανάκριβα φάρμακα, τα τρόφιμα και ό,τι άλλο συνεπάγεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ακρίβειας που μαστίζουν τη λαϊκή οικογένεια; Μήπως είναι η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και μέτρων υγιεινής, που θα εξασφαλίζουν την υγεία και την ακεραιότητα των εργατών; Οχι, βέβαια. Γνώμονας αυτής της λογικής είναι η «ανταγωνιστικότητα». Το μέγιστο κέρδος.

Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Να παίρνει κάθε επιχειρηματίας το «δικαίωμα» και, με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης, να δηλώνει με θράσος σε εργάτες, που δουλεύουν από το ξημέρωμα για να θησαυρίζει εκείνος, «δεν μπορώ να πληρώσω». Μόνη διέξοδος, η συσπείρωση στα συνδικάτα, η πάλη σε ταξική κατεύθυνση, η σύγκρουση με τα συμφέροντα και τους υπηρέτες του κεφαλαίου. Αλλη λύση δεν υπάρχει.