ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Στην «αναμονή» ο Κρόνιος Λόφος
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Associated Press

Ο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, κατακα(η)μένος Κρόνιος Λόφος στην Αρχαία Ολυμπία... «διαθέτει ένα σύστημα πυροπροστασίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, σχετικά με την αποδοχή της «χορηγίας» του ιδρύματος Λάτση για την επέκταση του συστήματος πυροπροστασίας.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι «ένα σύστημα» πυροπροστασίας μπορεί να υπάρχει περιμετρικά του λόφου - μνημείου, πλην όμως ουδείς καθησυχάζει. Αλλωστε, όπως προκύπτει και από την ίδια την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο Κρόνιος δεν εντάσσεται στα άμεσα σχέδια επέκτασης του συστήματος. Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟ σημειώνει ότι «περιμετρικά (σ.σ. του λόφου) υπάρχουν 13 πυροσβεστικοί κρουνοί, ενώ σε όλη την έκτασή του τοποθετήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη ένα σύστημα άρδευσης που μεταφέρει νερό έως την κορυφή του λόφου. Επιπλέον με τη λειτουργία του νέου συστήματος πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, με νέους εκτοξευτήρες νερού και κρουνούς, αλλά και την αντικατάσταση του εξοπλισμού, θωρακίζεται περιμετρικά ο λόφος από τις πυρκαγιές».

Ωστόσο, «το ενδεχόμενο τοποθέτησης νέου συστήματος πυρασφαλείας στον Κρόνιο - αυτήν την περίοδο - κρίθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες και το ΚΑΣ ότι θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα και ζημιές στο ίδιο το μνημείο (σ.σ. εδώ να ξαναθυμίσουμε ότι ο λόφος έχει καεί...), καθώς το έδαφος δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη και υπάρχει κίνδυνος διαβρώσεων ή κατολισθήσεων» και μόνο «μετά την ολοκλήρωση των αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών και φυτοκομικών έργων και την ανάκτηση της συνοχής του εδάφους δρομολογείται συμπληρωματική μελέτη ήπιας επέκτασης του συστήματος πυροπροστασίας στο λόφο - μνημείο». Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο λόφος παραμένει σε κατάσταση επικινδυνότητας ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές που τον κατέκαψαν. Η επέκταση της πυροπροστασίας αφορά στα δυο μουσεία και το συνεδριακό κέντρο. Ουσιαστικά, δηλαδή, «προχωρά» η μελέτη όπως είχε αποφασιστεί ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη, οπότε και πάλι το θέμα του Κρόνιου ...θα «επανεξεταζόταν».

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι ο Κρόνιος αποτελούσε πρόβλημα εξαρχής για τον τρόπο πυροπροστασίας του. Ηδη, από την πρώτη σχετική μελέτη, το 1996, αποφεύγονταν επεμβάσεις όπως εκσκαφές και υψηλοί εκτοξευτήρες, ώστε να μην «αλλοιωθεί ο ιερός χαρακτήρας» του. Πέρυσι, βέβαια, ο λόφος κάηκε και η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Αντίθετα, η διαχείριση του προβλήματος αφήνει περιθώρια στο μεγάλο κεφάλαιο να αυτοπροβάλλεται μέσω των «χορηγιών» του.