ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Συμφώνησε να γίνει Δημαρχείο με τα λεφτά των πυρόπληκτων

Ο πρόεδρος του ΕΕΣ, Ανδρέας Μαρτίνης, ομολόγησε χτες ότι η Οργάνωση συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία του διαγωνισμού για το έργο

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Τα σπίτια των πυρόπληκτων της Ηλείας μπορεί να παραμένουν συντρίμμια, ωστόσο η οικονομική βοήθεια της αυστραλιανής κυβέρνησης δόθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Δήμο Ζαχάρως για να γίνει νέο Δημαρχείο
Το αισχρό παιχνίδι που έχει στηθεί στις πλάτες των πυρόπληκτων της Ηλείας, που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, παίρνει ασύλληπτες διαστάσεις. Και φαίνεται πως, εκτός από την κυβέρνηση που εμπαίζει με υποσχέσεις κατεστραμμένους ανθρώπους, διάφοροι άλλοι παράγοντες δε διστάζουν με χρήματα που προορίζονται για τη βοήθειά τους να υλοποιούν «μεγαλεπήβολα» σχέδια.

Χτες, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) Ανδρέας Μαρτίνης επιβεβαίωσε την αποκάλυψη ότι η δημοτική αρχή της Ζαχάρως σε συνεννόηση με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) αποφάσισαν να χτίσουν νέο Δημαρχείο με το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ, χρήματα που πρόσφερε η αυστραλιανή κυβέρνηση ως βοήθεια στους πληγέντες.

Και όχι μόνον αυτό. Αλλά ομολόγησε ότι ο ΕΕΣ συμμετείχε ενεργά στην όλη διαδικασία ανάθεσης του έργου σε εταιρεία που είχε καταθέσει προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διεξήγαγε ο Δήμος Ζαχάρως. Μάλιστα, ο Ανδρέας Μαρτίνης - που θεμελίωσε το νέο Δημαρχείο Ζαχάρως και στην ίδια τελετή ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Ζαχάρως - έφτασε στο σημείο να δικαιολογήσει την απόφαση να αξιοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο η βοήθεια των πυρόπληκτων, λέγοντας ότι «θα ήταν περιφρόνηση προς τους πληγέντες να μοιράσουμε 412 ευρώ στον καθένα», αφού, σύμφωνα με τις καταγραφές του ΕΕΣ, τα καμένα και κατεστραμμένα σπίτια της περιοχής ήταν 4.250!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο επίτιμος δημότης Ζαχάρως Α. Μαρτίνης, στις 27 Σεπτέμβρη 2007, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζαχάρως και οι εκπρόσωποι των δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής αποφάσισαν να εισηγηθούν στον ΕΕΣ το ποσό της χορηγίας να διατεθεί για την κατασκευή του νέου Δημαρχείου. Ο ΕΕΣ αποδέχτηκε την πρόταση και ανέθεσε στο Δήμο Ζαχάρως την ευθύνη για την πρόσκληση ενδιαφέροντος και συλλογή προσφορών στην εκτέλεση του έργου. Στις 16 Γενάρη 2008, ο ΕΕΣ δέχτηκε από το Δήμο Ζαχάρως προσφορές τεσσάρων ενδιαφερομένων για το έργο και προέκρινε το μειοδότη. Ουσιαστικά, ο ΕΕΣ ολοκλήρωσε το διαγωνισμό, αφού επέλεξε τον εργολάβο που θα φτιάξει το έργο!

Χτες, ο επίτιμος δημότης Ζαχάρως με εκφράσεις του τύπου «το γινάτι βγάζει μάτι» (!) επιχείρησε να πείσει ότι το θέμα αποτελεί απόδειξη της ελληνικής μικρότητας και της έριδας που έχει ξεσπάσει για τη διανομή της βοήθειας στους πληγέντες. Οπως είπε ο Α. Μαρτίνης, η απόφαση να διατεθούν τα χρήματα για την κατασκευή του νέου Δημαρχείου - και όχι για οποιοδήποτε άλλο σκοπό που θα βοηθούσε την ανακούφιση των πληγέντων - πάρθηκε μετά από σχετική πρόταση της δημοτικής αρχής Ζαχάρως που αποδέχτηκε ο ΕΕΣ.

Ο θεμελιωτής του νέου Δημαρχείου στη Ζαχάρω Α. Μαρτίνης ενημέρωσε ότι από 20 Ιούνη 2008 ο ΕΕΣ διέκοψε κάθε χρηματική καταβολή για την κατασκευή του έργου μετά από καταγγελίες δυο εκπροσώπων της αντιπολίτευσης του Δήμου στην αυστραλιανή κυβέρνηση και στις ελληνικές δικαστικές αρχές για πολεοδομικές παρανομίες -οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι ο χώρος που ανεγείρεται το κτίριο είναι οικιστικού πρασίνου. Αλλά ξεκαθάρισε ότι ο ΕΕΣ είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη ροή της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής, αν δεν αποδειχτεί ότι υπάρχουν παρανομίες!