ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013
Ολα για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας
Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες και προτεραιότητες της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας και απόλυτα ενταγμένο στη στρατηγική της Λισαβόνας είναι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Ο πακτωλός των κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 36 δισ. ευρώ, προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας -επιχειρηματικότητας» των μονοπωλιακών ομίλων.

Μπούσουλας για τη διανομή των κονδυλίων είναι η στρατηγική της Λισαβόνας και οι εξειδικεύσεις της από τα λεγόμενα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα. Μοναδικός στόχος η διασφάλιση των αναγκών και των όρων αναπαραγωγής του εκμεταλλευτικού συστήματος στις σημερινές συνθήκες. Η διασφάλισή τους σε «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό, υποδομές, τεχνολογία, μεγαλύτερη πρόσδεση της Παιδείας στο άρμα των μονοπωλίων κ.ά.

Τα λαϊκά στρώματα τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν ούτε από την πολιτική της ΕΕ ούτε και από τις «εθνικές» εξειδικεύσεις της. Οι πόροι που διατέθηκαν από το Γ΄ ΚΠΣ, όπως και αυτοί που θα δοθούν για την επόμενη «προγραμματική περίοδο 2007-2013» από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), είναι απολύτως στοχευμένοι στην κατεύθυνση ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» σε σχέση με τα μονοπώλια και τα ζωτικά συμφέροντα των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο επίσημο κυβερνητικό κείμενο για το ΕΣΠΑ 2007-2013, που ήδη έχει αποσταλεί στην ΕΕ, αναφέρεται:

«Οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη Συνοχή 2007-2013 παρέχουν στα κράτη - μέλη και τις περιφέρειες ενδεικτικές κοινοτικές προτεραιότητες, υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των συνεργιών μεταξύ της Πολιτικής Συνοχής, των εθνικών και περιφερειακών προτεραιοτήτων και της στρατηγικής Λισαβόνας και ενισχύουν την οικειοποίηση της πολιτικής συνοχής από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους και τους άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες»...

Απροκάλυπτα δηλαδή ομολογούν ότι οι κοινοτικοί πόροι έχουν και ένα δεύτερο παράπλευρο ρόλο: Την «οικειοποίηση» της πολιτικής τους από τους «κοινωνικούς εταίρους» ή με άλλα λόγια την ενσωμάτωση της αντεργατικής - φιλομονοπωλιακής πολιτικής στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων.

Στις επόμενες ευρωεκλογές θα ξαναδούμε μια ακόμη διελκυστίνδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από το ποιος είναι ο ικανότερος και αποτελεσματικότερος διαχειριστής των κοινοτικών πόρων. Και από κοντά το λοιπό συνονθύλευμα του ευρωμονόδρομου της υποταγής, που έχει, τάχα, «θέσεις», «άποψη», «ανησυχίες» για τα ...ευρωπαϊκά προγράμματα και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Ετσι κι αλλιώς η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι το σύνολο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (24,6 δισ. ευρώ κοινοτικοί πόροι και ακόμη πάνω από 10 δισ. ευρώ εθνικοί πόροι) δίνονται για την εξυπηρέτηση της επιλεγμένης από το μεγάλο κεφάλαιο στρατηγικής.

Οι επιλογές τους καταγράφονται ανάγλυφα στη δομή του ΕΣΠΑ που χωρίζεται σε «επιχειρησιακά προγράμματα», που, αν όχι στο σύνολο, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι τους θα δοθούν στους καραδοκούντες ιδιώτες. Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών - περισσότερο από ποτέ άλλοτε στις σύγχρονες συνθήκες - ούτε έχει ούτε και θα μπορούσε να χωρέσει στις στρατηγικές επιλογές της κεφαλαιοκρατίας. Αντικειμενικά, τα λαϊκά συμφέροντα βρίσκονται σε συνολική ρήξη με αυτή την πολιτική, τους πάτρωνες και τους υποτακτικούς τους, με όλους όσοι συντάχτηκαν στο «Μάαστριχτ».

Αιμοδότης της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου είναι τα 8 προγράμματα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013:

Ξέχωρα από τα επιχειρησιακά προγράμματα, από το ΕΣΠΑ 2007-2013 θα χρηματοδοτηθούν και διακρατικά «προγράμματα εδαφικής συνεργασίας» στο πλαίσιο μοιράσματος των αγορών από τις κυβερνήσεις και τα μονοπώλια της ΕΕ και ελέγχου των διασυνοριακών αγορών στα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ