ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Φεστιβάλ αφρικάνικου κινηματογράφου
Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008

Από ταινία του φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ άρχισε την περασμένη Πέμπτη και θα συνεχιστεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 17-9-08. Εχετε, επομένως, 4 γιομάτες ημέρες για να πάρετε μια γεύση από ταινίες (φιξιόν και ντοκιμαντέρ) που έγιναν από Αφρικάνους δημιουργούς ή από Αμερικάνους και Ευρωπαίους (ανάμεσά τους και Ελληνες). Η θεματολογία όλων των ταινιών είναι η Αφρική και τα προβλήματά της.

Απόψε το βράδυ, στις 21.30, θα προβληθεί η ταινία του Μπίλι Ογκουστ (Βρετανία), «Goodbye Bafana». Νότιος Αφρική, 1968. 25.000.000 μαύροι κυβερνιούνται από μια χούφτα λευκών. Οι Μαύροι δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στην Ιδιοκτησία. Οποιος σηκώσει το κεφάλι φυλακίζεται. Η ταινία παρακολουθεί ένα λευκό ο οποίος, επηρεασμένος από τον Νέλσον Μαντέλα και την προσωπικότητά του, αλλάζει οπτική.

Στις 23.30 θα προβληθεί η ταινία του Λι Ισαάκ Τσανγκ (Ρουάντα) «Munyurangabo». Δυο άντρες, δυο διαφορετικών φυλών που για χρόνια σφάζονται μεταξύ τους, ένας Χούτο και ένας Τούτσι, θα κάνουν μαζί ένα ταξίδι στο εσωτερικό της Ρουάντα. Ενα ταξίδι ειρηνικών αναμνήσεων και συμφιλίωσης.

Νωρίτερα, στις 8 μμ, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Πανδώρας Μαυρίκη, «Home, Η Δική μου Σιέρα Λεόνε». Η ταινία παρακολουθεί τη 17χρονη Μέντεβι, η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα από Αφρικανούς γονείς. Η νεαρή κοπέλα αισθάνεται το ίδιο ξένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σιέρα Λεόνε!

Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι ταινίες της Δευτέρας 15-9-08. Στις 8μμ έχουμε το «Κόκκινο Σατέν», Ρατζιά Αμαρί (Τυνησία). Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή μιας συνηθισμένης νοικοκυράς η οποία, έστω και αργά, γοητεύεται από το χορό και, τελικά, του αφιερώνεται. Στις 9.30 θα δούμε την ταινία «Faro - Η Θεότητα του Νερού», του Σαλίφ Τραορέ (Μαλί). Η ταινία, μέσα από την ιστορία ενός εξώγαμου παιδιού, παρακολουθεί τις αλλαγές που συντελούνται στη χώρα και τις αντιστάσεις που προβάλλονται από τις κακές παραδόσεις και τις προκαταλήψεις. Στις 11μμ θα προβληθεί η ταινία του Φάντα Ρεγκίνα Νάκρο ( Μπουρκίνα Φάσο), «Η Νύχτα της Αλήθειας». Σε μια (οποιαδήποτε) χώρα της Αφρικής μετά από 10 χρόνια εμφυλίου πολέμου οι δυο αντίπαλες παρατάξεις ανταμώνουν για να γιορτάσουν τη συμφωνία ειρήνης. Στη γιορτή, όμως, επάνω ξαναρχίζουν οι βαρβαρότητες.

Την Τρίτη 16-9-08 θα προβληθούν τρεις ακόμα ταινίες: Στις 8μμ θα παιχτεί η ταινία «Υαινες - Η Επίσκεψη», του Ντζιμπρίλ Ντιόρ Μαμπέτι (Σενεγάλη). Η ταινία εξετάζει το ζήτημα της δωροληψίας. Στις 10μμ τα «Ονειρα από Σκόνη», του Λορέντ Σαλγκούις (Νότια Αφρική, Καναδάς, Γαλλία). Η ταινία εξετάζει την ολοκληρωτική ενσωμάτωση ενός μετανάστη από τη Νιγηρία στη νέα του πατρίδα, την Μπουρκίνα Φάσο. Στις 11.30μμ θα παιχτεί η ταινία του Τζαμίλα Σαχραουί (Αλγερία/Γαλλία) «Barakat». Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου της Αλγερίας ένας δημοσιογράφος εξαφανίζεται. Η γυναίκα του ξεχύνεται να τον ψάξει.

Τέλος, την Τετάρτη 17-9-08 θα παιχτούν, επίσης, τρεις ταινίες. Στις 8μμ η ταινία του Νέιλ Αμπραμσον (Ουγκάντα-ΗΠΑ), «Παιδί Στρατιώτης». Η ταινία παρακολουθεί τη βίαια απαγωγή παιδιών της Ουγκάντα, που τα μεταφέρουν στο γειτονικό Σουδάν και τα εκπαιδεύουν για στρατιώτες! Στις 9μμ το λόγο έχει η Σενεγάλη με την ταινία του Ουσαμάνε Σεμπενέ «Molaade». Η ταινία με πολύ ευαίσθητο τρόπο πραγματεύεται το άγριο ζήτημα της αναγκαστικής και βίαιης κλειτοριδεκτομής. Το φεστιβάλ κλείνει στις 11μμ με την ταινία των Αντάμ Σαρπίρο, Αϊσά Μπέιν, Τζεν Μάρλοου (Σουδάν/ΗΠΑ) «Νταφούρ - Ημερολόγια Πολέμου». Μια δυναμική καταγραφή των ακροτήτων που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα.


Ν. Α.