ΚΟΥΒΑ
Συνεχίζει το καταστροφικό του πέρασμα ο «Αϊκ»
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008

Τεράστιες δυσκολίες έχει προκαλέσει στο Νησί της Επανάστασης ο κυκλώνας. Ηδη έχει ξεκινήσει η τιτάνια προσπάθεια της αποκατάστασης
ΑΒΑΝΑ.--

Εκτεταμένες καταστροφές έχει προκαλέσει ο κυκλώνας «Αϊκ» στο σαρωτικό πέρασμά του από όλη την Κούβα. Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Παλιά Αβάνα, ενώ από την Κυριακή σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι με οργανωμένο τρόπο, μέσω της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, μεταφέρθηκαν σε άλλες ασφαλείς περιοχές. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την κουβανική κρατική τηλεόραση, μετέδωσαν χτες ότι 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική και ανατολική Κούβα από πτώσεις δέντρων και ηλεκτροπληξία.

Η κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, τα αγαθά και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η μακροχρόνια προετοιμασία του λαού, να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις, αλλά και οι οδηγίες που δίνονται.

Χτες ανακοινώθηκε ότι διακόπηκε η παροχή ρεύματος και αερίου προς αποφυγή ατυχημάτων, ενώ το Κουβανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο δίνει επανειλημμένες προγνώσεις για την πορεία του «Αϊκ», ενημερώνοντας έτσι τον κουβανικό λαό. Σύμφωνα με Κουβανούς μετεωρολόγους, ο κυκλώνας «Αϊκ», που κινείται με ανέμους ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα, αναμενόταν να περάσει από την περιοχή της επαρχίας Πινάρ ντελ Ρίο, που πλήγηκε σοβαρά από τον προηγούμενο κυκλώνα «Γκούσταβ», ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τον Κόλπο του Μεξικού.