Οι δύο όψεις του πληθωρισμού
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που ανακοινώθηκαν προχτές, τα οποία εμφανίζουν τον πληθωρισμό να τρέχει με ετήσιο ρυθμό 4,7%, απέχουν παρασάγγας από το πραγματικό κόστος ζωής των λαϊκών νοικοκυριών. Και γι' αυτό, βέβαια, δεν ευθύνεται η ΕΣΥΕ, η οποία - όπως και οι στατιστικές υπηρεσίες των άλλων χωρών - μετρά την εξέλιξη του επίσημου πληθωρισμού.

Η διαφορά, λοιπόν, ανάμεσα στον επίσημο τιμάριθμο και στο πραγματικό κόστος ζωής που βαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά, οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΣΥΕ καταρτίζει τον επίσημο πληθωρισμό με βάση τις διακυμάνσεις τιμών μιας μεγάλης γκάμας ειδών και υπηρεσιών, ανάμεσα στα οποία και είδη ή υπηρεσίες, που για τους εργαζόμενους θεωρούνται «πολυτελείας». Ετσι, ενώ στο καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς μπαίνουν κάθε μήνα είδη και υπηρεσίες που στο τελευταίο δωδεκάμηνο ακρίβυναν με διψήφια ποσοστά, ο επίσημος πληθωρισμός κινείται μεταξύ 4,5% και 5%, επειδή για την κατάρτιση του γενικού τιμάριθμου, η ΕΣΥΕ συνυπολογίζει και τις μειώσεις που εμφανίζουν διάφορα είδη και υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ η ΕΣΥΕ εμφανίζει τον επίσημο πληθωρισμό να τρέχει στο δωδεκάμηνο Αύγουστος 2007 - 2008 με ρυθμό 4,7%, μια σειρά ειδών πρώτης ανάγκης ακρίβυναν πάνω από 10% καθώς και είδη που οι τιμές τους μειώθηκαν. Ανατιμήσεις πάνω από 10% εμφάνισαν το ψωμί (17,2%), το νωπό μοσχαρίσιο κρέας (27,7%), τα σπορέλαια (31,5%), τα τιμολόγια της ΔΕΗ (10,6%), οι βενζίνες (16,6%), τα εισιτήρια αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών (20,1%) κλπ., ενώ στα είδη που οι τιμές μειώθηκαν είναι τα... αυτοκίνητα (-1,9%), οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (-4,6%) κλπ.

Αυτά βέβαια, αποτελούν για τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή - που ισχυρίζεται πως με την οικονομική πολιτική της ΝΔ δε θίγονται οι εργαζόμενοι - λεπτομέρειες...