Η Μουσέτ και η Σιμόν
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008

Από την ταινία «Μουσέτ», του Ρομπέρ Μπρεσόν
Ο αξιόλογος Ρομπέρ Μπρεσόν υπογράφει τη σκηνοθεσία της δραματικής ταινίας «Μουσέτ», που θα προβληθεί απόψε στις 24.00 από την ΕΤ - 1.

Η Μουσέτ, μια έφηβη κοπελίτσα, ζει με τη φτωχική της οικογένεια σ' ένα μικρό χωριό. Πατέρας και μεγάλος αδερφός είναι λαθρέμποροι και λείπουν συνεχώς. Η μητέρα είναι κατάκοιτη στο μοναδικό κρεβάτι και η Μουσέτ πρέπει να τη φροντίζει συνεχώς, όπως και το μικρό αδερφάκι της. Ολοι στο χωριό την αποπαίρνουν και την προσβάλλουν, κι εκείνη δε μιλάει και κατορθώνει ακόμη και να δουλεύει στο καφενείο, στο λίγο ελεύθερο χρόνο της. Ο λαθροκυνηγός Αρσέν και ο δασοφύλακας Ματιέ, και οι δυο ερωτευμένοι με την καφετζού Λουίζ, έτσι είναι διπλά αντίπαλοι. Μια μέρα καυγαδίζουν άγρια, υπό τα βλέμματα της Μουσέτ. Αργότερα, ο Αρσέν τής λέει ότι σκότωσε τον Ματιέ και της ζητάει να του προσφέρει άλλοθι...

Ο Μπρεσόν μεταφέρει στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα του Ζορζ Μπερνανός «Νέα Ιστορία της Μουσέτ». Ο Μπρεσόν αναπαριστά την αγροτική ζωή, τον πρωτογονισμό, την εγγενή βιαιότητα, την αδικία και τη φτώχεια, περισσότερο και με μεγαλύτερη επιτυχία απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ταινία του. Πάνω σ' αυτήν τη στέρεη βάση του αναπτύσσει το βαθύ θέμα του, την απόλυτη ποιότητα της ανθρώπινης ψυχής, μακριά από τα βάσανα, την απελπισία και το θάνατο. Το αθώο μουτράκι της ηρωίδας είναι ανέκφραστο και αφώτιστο. Η σκληρότητα του κόσμου την ισοπεδώνει κι εκείνο θαρρείς μένει εντελώς ακίνητο. Ολα παραπέμπουν στο αόρατο για μας πνευματικό πεδίο, που φανερώνεται με το μοναδικό της φευγαλέο χαμόγελο στη σκηνή του Λούνα Παρκ και με την ηρωική έξοδό της από τη ζωή. Παίζουν: Ναντίν Νορτιέ, Ζαν-Κλοντ Γκιλμπέρ, Μαρί Καρντινάλ, Πολ Εμπέρ, Ζαν Βιμενέ.

«Σιμόν». Κομεντί φαντασίας σε σκηνοθεσία Αντριου Νίκολ. Η καριέρα του αλαζόνα παραγωγού Βίκτορ Ταράνσκι φαίνεται να «πνέει τα λοίσθια» από τη στιγμή που η πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του «σπάει» το συμβόλαιό της και εγκαταλείπει τα γυρίσματα. Απελπισμένος αλλά και αποφασισμένος να σώσει την κατάσταση, ο Βίκτορ δε διστάζει να καταφύγει στην ύστατη λύση. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργεί μια ...εικονική ηθοποιό, που τη «βαπτίζει» Σιμόν και τη χρησιμοποιεί ως αντικαταστάτρια της πρώην πρωταγωνίστριάς του. Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι απρόβλεπτη, γιατί η ταινία γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Η Σιμόν εντυπωσιάζει τους πάντες με την ερμηνεία της και το ταλέντο της στο τραγούδι, όμως κανείς δε γνωρίζει πως είναι ένα ψηφιακό κατασκεύασμα! Καθώς η καριέρα της φτάνει στα ύψη, ο Βίκτορ δυσκολεύεται να αποκαλύψει την αλήθεια... Παίζουν: Αλ Πατσίνο, Γουινόνα Ράιντερ, Τζέι Μορ, Κάθριν Κίνερ (ΣΤΑΡ, 22.00)