Να γίνουν τα εργοστάσια κοινωνική ιδιοκτησία

Το εργοστάσιο της «SIEMENS» προχτές στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων

Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «Ζήμενς» στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
«Για εμάς δεν ισχύει κανένας από τους λόγους εκείνους που σχεδιάζεται όχι να κλείσει η SIEMENS στη Θεσ/νίκη, απλώς να μεταφερθεί σε άλλη χώρα, στο πλαίσιο των παιχνιδιών και του ανταγωνισμού που παίζεται στη ΝΑ Ευρώπη. Το εργοστάσιο αυτό είναι χρήσιμο ως παραγωγική μονάδα. Εμείς παλεύουμε για να μην κλείσει, για να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο και αν θέλετε ό,τι παράγεται ως τεχνογνωσία στον τόπο μας θεωρούμε ότι αξίζει, είναι διαφορετικό πράγμα ότι είμαστε εναντίον της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Αυτό είναι άλλο. Αλλά τα συμφέροντα των εργαζομένων θα τα υπερασπιστούμε. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για να κλείσει».

Τα παραπάνω δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την επίσκεψή της - προχθές Τετάρτη - στο εργοστάσιο της SIEMENS στη Θεσσαλονίκη, όπου περιηγήθηκε στο χώρο της παραγωγής και μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ περίμεναν με προσμονή οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της SIEMENS, οι οποίοι είχαν γεμίσει το κυλικείο, «ξεχειλίζοντάς» το μέχρι το διάδρομο, για να ακούσουν τις θέσεις του Κόμματος. Οι εργαζόμενοι παρακολούθησαν με προσοχή την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα ενώ και στη συζήτηση που ακολούθησε εκφράστηκε έντονα το ενδιαφέρον τόσο για τη θέση και τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία.

Να θυμίσουμε ότι οι 480 περίπου εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Siemens» στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο της ανεργίας, καθώς μετά την πώληση του 51% της «Siemens Enterprise Networks» (SEN), σε αμερικάνικα κεφάλαια, εκπρόσωποι της νέας εταιρείας έχουν αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα από το Σεπτέμβρη και μετά. «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΔΣ των εργαζομένων στη SIEMENS, Μπάμπης Καλαϊτζίδης και πρόσθεσε «θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ ακόμα μια φορά - και το λέω από τα βάθη της ψυχής μου - την κυρία Παπαρήγα για τη στάση και τη συμπαράσταση».

Μιλώντας στους εργαζόμενους, η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι «εμείς λέμε τα εργοστάσια να γίνουν λαϊκή περιουσία και να υπάρχει μια λαϊκή εξουσία, η οποία να καθορίζει ότι στην Ελλάδα θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ό,τι μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα να παραχθεί στην Ελλάδα και όπου χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγές θα κάνουμε, αλλά σε προϊόντα που δεν μπορούμε να τα παράγουμε στην Ελλάδα».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να «βάλετε ένα σταυρό στα κόμματα που κυβέρνησαν και τα δοκιμάσατε. Και αν το δείτε ταξικά, εδώ είναι το Κόμμα σας, το ΚΚΕ» και τόνισε: «Να μη χάσουμε την αισιοδοξία μας. Ερχονται χειρότερες μέρες, ναι, αλλά τις εφεδρείες της δύναμής μας δεν τις έχουμε αξιοποιήσει. Το κίνημα δεν πίεσε όπως έπρεπε. Τώρα λοιπόν πρέπει να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας».

Αλλωστε, αναφερόμενη στην παραγωγή και τα κέρδη της επιχείρησης, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «αν δεν ήσασταν εσείς δε θα μπορούσε να τα παράγει αυτά. Γι' αυτό εμείς λέμε ένα εργοστάσιο χωρίς ιδιοκτήτες μπορεί να υπάρξει, χωρίς εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει. Οι εργαζόμενοι παράγουν», τόνισε απευθυνόμενη στους εργαζόμενους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Με βάση και τα λεγόμενα των εργαζομένων «ύστερα από 20 χρόνια δουλειάς ο άλλος παίρνει 1.100, 1.200, 1.300 μισθό. Με συγχωρείτε, είναι μισθοί φτώχειας», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το σωματείο εργαζομένων στη «Ζήμενς» (2008-07-22 00:00:00.0)
Σήμερα η συγκέντρωση με την Αλ. Παπαρήγα (1998-06-16 00:00:00.0)
Να αντεπιτεθούν οι εργαζόμενοι στην κυβερνητική πολιτική (1997-05-29 00:00:00.0)
Η ελπίδα του λαού στους δικούς του αγώνες (1996-11-22 00:00:00.0)
Δραστηριότητες της Αλ. Παπαρήγα (1996-11-21 00:00:00.0)
Δραστηριότητες της Αλ. Παπαρήγα (1996-11-20 00:00:00.0)