ΒΟΛΙΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνουν την ένταση οι ΗΠΑ

Πάνω από 14 οι δολοφονημένοι από παραστρατιωτικές ομάδες στη Βολιβία

Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008

Associated Press

Από τη λαϊκή συγκέντρωση έξω από το προεδρικό μέγαρο της Βενεζουέλας
ΛΑ ΠΑΣ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η διπλωματική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βολιβίας - Βενεζουέλας, στον απόηχο των πολύ βίαιων και αιματηρών ταραχών που λαμβάνουν χώρα στη Βολιβία, με την ολιγαρχία να έχει εκδηλώσει την τελική καθώς φαίνεται επίθεση και να σπρώχνει τη χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο, και της αποκάλυψης ενός πραξικοπήματος από απόστρατους και εν ενεργεία αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας. Ολα αυτά στο φόντο της παρουσίας των ρωσικών βομβαρδιστικών που έφτασαν προχτές στη Βενεζουέλα και της επαναδραστηριοποίησης του 4ου Στόλου των ΗΠΑ στα νερά της Λατινικής Αμερικής.

Σε πένθος κήρυξε ο Πρόεδρος της Βολιβίας τη χώρα μετά τα αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Πάντο, Κομπίχα. Οκτώ νεκροί, εξ αυτών 7 ιθαγενείς αγρότες, 15 «αιχμάλωτοι» που έχουν υποστεί βασανιστήρια, δεκάδες τραυματίες και απροσδιόριστος αριθμός εξαφανισμένων είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης παραστρατιωτικών ένοπλων ομάδων στη συνοικία Τρες Μπαράκας στην Κομπίχα, ενάντια σε διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας κατά του κυβερνήτη Λεοπόλδο Φερνάντες. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Δράσεων, Σάτσα Γιορέντι, χαρακτήρισε το επεισόδιο «σφαγή» και ανακοίνωσε επισήμως ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε χτες τους 14 «ενώ είναι πιθανόν να αυξηθεί και άλλο». Αργά χτες ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες κάλεσε εκ νέου τους κυβερνήτες σε διάλογο.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κλιμακώνουν την ένταση και ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην απέλαση του πρεσβευτή της Βολιβίας στην Ουάσιγκτον. Στο πλευρό της κυβέρνησης της Βολιβίας έχουν σπεύσει όλοι οι ηγέτες της περιοχής, ειδικά οι γειτονικές της χώρες, με εξαίρεση το Περού, ενώ ειδικό βάρος έχει η δήλωση του εκπροσώπου του Προέδρου της Βραζιλίας, Μάρκο Αουρέλιου Γκαρσία, ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να ανεχτεί μία ανατροπή της κυβέρνησης και της δημοκρατικής τάξης στη Βολιβία».

Αργά χτες ο Πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, ανακοίνωσε ότι αρνήθηκε να δεχτεί τη διακοίνωση των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη των ΗΠΑ σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Βολιβία.

Βενεζουέλα: Απέλαση του πρέσβη των ΗΠΑ

«Πηγαίνετε στην κόλαση, Αμερικανάκια, είμαστε περήφανος λαός, πηγαίνετε στην κόλαση 100 φορές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, σε αυθόρμητη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, ζητώντας τη λαϊκή εντολή για τις επόμενες ενέργειές του.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες αποκάλυψε το σχέδιο συνωμοσίας για εκδήλωση πραξικοπήματος, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, πραξικόπημα που σχεδίαζαν «υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ». Ο Τσάβες συνάμα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου «εάν γίνουν επιθετικές ενέργειες εναντίον της Βενεζουέλας» και κοινοποίησε την απόφασή του να προχωρήσει στην απέλαση του πρεσβευτή των ΗΠΑ Πάτρικ Ντάντι και στην ανάκληση του πρέσβη της Βενεζουέλας από την Ουάσιγκτον, «πριν τον διώξουν», σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την κυβέρνηση της Βολιβίας.

Τελικά, χτες, η Ουάσιγκτον επισήμως ανακοίνωσε την απέλαση του πρέσβη της Βενεζουέλας ενώ σε μία παράλληλη εξέλιξη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επιβάλλονται κυρώσεις και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων δύο στελεχών των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας, του στρατηγού Ούγο Αρμάντο Καρβαχάλ Μπάριος και του Ενρι δε Χεσούς Ράνχελ, καθώς και του πρώην αντιπροέδρου Ραμόν Ροντρίγκες Τσακίν, «για τη βοήθεια που παρείχαν στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)», και μάλιστα στον τομέα του «λαθρεμπορίου ναρκωτικών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι ΗΠΑ (2010-12-30 00:00:00.0)
Συμφωνία για κοινή κάθοδο στις τοπικές εκλογές (2008-06-21 00:00:00.0)
Προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας (2007-08-10 00:00:00.0)
Διεργασίες για την περιφερειακή συνεργασία (2007-01-20 00:00:00.0)
Εντείνονται οι απειλές από τις ΗΠΑ (2006-03-05 00:00:00.0)
Σημαντικές συμφωνίες με τη Βενεζουέλα (2006-01-05 00:00:00.0)