Πεθαίνουν λόγω έλλειψης κρεβατιών!
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιγράφουμε την είδηση από χτεσινό τηλεγράφημα: «Πάνω από 1.500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στα αυστραλιανά νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κρεβατιών αποκαλύπτει έρευνα του Αυστραλο-ασιατικού Κολεγίου Εκτάκτων Περιστατικών. Σύμφωνα με την έκθεση, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ιατρικού συνεδρίου που έγινε στη Μελβούρνη την Παρασκευή, ασθενείς που μεταφέρονται στα τμήματα εκτάκτων περιστατικών των νοσοκομείων με μικρές επιπλοκές στην υγεία τους, πεθαίνουν λόγω έλλειψης κρεβατιών. Ηλικιωμένοι, άτομα με ψυχασθένειες και άτομα που μεταφέρονται τις βραδινές ώρες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι άνθρωποι αυτοί θα ζούσαν σήμερα, αναφέρθηκε στο συνέδριο, αν είχαν δεχτεί τη σωστή θεραπεία εγκαίρως και δεν περίμεναν επί ώρες σ' έναν πάγκο του τμήματος εκτάκτων περιστατικών μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στο νοσοκομείο...».

Είναι χαρακτηριστικό πως «μία ματιά στις 10 το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, στα 20 τμήματα εκτάκτων περιστατικών της Βικτόριας έδειξε ότι πάνω από 200 ασθενείς περίμεναν για πάνω από οκτώ ώρες στα έκτακτα περιστατικά για ένα κρεβάτι νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή που από το 2002 έως το 2007 ο αριθμός των κρεβατιών στα νοσοκομεία της χώρας παρέμεινε ο ίδιος, τα έκτακτα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 38%». Ενώ «ακόμα και οι ασθενείς που μεταφέρονται στα τμήματα περιστατικών με μικροπροβλήματα διατρέχουν κίνδυνο της τάξης του 70%, να πεθάνουν λόγω του χάους που επικρατεί στα τμήματα αυτά».

Σημειώνουμε ότι όπως και στην πλειοψηφία των κρατών όπου ο καπιταλισμός θριαμβεύει, έτσι και στην Αυστραλία, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας έχουν προχωρήσει σε βάθος, όπως άλλωστε μεθοδεύεται και στη χώρα μας. Είναι αυτονόητο ότι δε χρειάζονται περισσότερα λόγια από την παραπάνω είδηση για να περιγράψει κανείς τις συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.



Γρηγοριάδης Κώστας