ΠΑΡΝΗΘΑ
Διευρύνεται το μέτωπο για την προστασία της

Τι προβλέπουν τα δύο διαδοχικά ΠΔ για την εμπορευματοποίηση του βουνού

Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008

Eurokinissi

Πάρνηθα. Μετά τις πυρκαγιές έρχεται η εμπορευματοποίηση
Καθημερινά διευρύνεται το μέτωπο του λαού που ζητά την απόσυρση του τροποποιημένου Προεδρικού Διατάγματος, που συνέταξε το ΥΠΕΧΩΔΕ και ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο επιχειρείται να περάσουν τα σχέδια εμπορευματοποίησης της γης μέσα στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και να ανοίξει ο δρόμος τσιμεντοποίησης του βουνού, ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά που αποτέφρωσε τεράστια έκταση του εθνικού δρυμού.

Θυμίζουμε ότι ήδη από την περασμένη Κυριακή σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μενίδι, συγκροτήθηκε επιτροπή με τίτλο «Δράση για την προστασία της Πάρνηθας», που αποτελείται από πολλούς φορείς των όμορων δήμων της Πάρνηθας. Μια Επιτροπή η οποία μέρα με τη μέρα διευρύνεται και από άλλους φορείς, παρά το γεγονός ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κρατούν την όλη πρωτοβουλία στην αφάνεια.

Η σύσκεψη ενέκρινε και το πρώτο πλαίσιο κινητοποιήσεων και δράσεων, που προβλέπει:

Εμπορευματοποίηση σε δύο ...δόσεις

Σημειώνουμε ότι πριν από ένα χρόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε δημοσιεύσει Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Πάρνηθας, το οποίο αφήνει επίσης ορθάνοιχτα «παράθυρα» για την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση του βουνού, αφού μεταξύ άλλων: Επιτρέπει τη συνέχιση της δόμησης - με αυστηρότερους, έστω, όρους - σε εκτάσεις 1.837 στρεμμάτων σε διάφορες περιοχές του βουνού, όπως της Ιπποκράτειας Πολιτείας, της Δροσοπηγής, αλλά και της Βαρυμπόμπης, κ.ά. Προβλέπει τον τεμαχισμό του Κτήματος Τατοΐου σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες, με πρόθεση να δοθεί προς «αξιοποίηση» στο μεγάλο κεφάλαιο. Προβλέπει την εφαρμογή του νόμου του ΠΑΣΟΚ 3139/2003, με βάση τον οποίο εξαιρέθηκαν πέρσι από την αναδάσωση 62,5 στρέμματα καμένου δάσους, στα οποία μπορεί να επεκταθεί το καζίνο.

Τώρα το τροποποιημένο ΠΔ, που ενέκρινε το ΣτΕ, δίνει νέες δυνατότητες εμπορευματοποίησης του βουνού, αφού προβλέπει: