ΥΕΜΕΝΗ
Αιματηρή επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008

Associated Press

Από τη χτεσινή επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο
ΣΑΝΑ'Α.--

Μία διπλή επίθεση με στόχο την αμερικανική πρεσβεία συγκλόνισε, χτες το πρωί, την πρωτεύουσα της Υεμένης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας καμικάζι ανατινάχτηκε με το αυτοκίνητό του μπροστά στην πύλη της πρεσβείας, ενώ αμέσως μετά άγνωστοι ένοπλοι έβαλαν με ρουκέτες εναντίον της. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, εκ των οποίων οι έξι ήταν από τους επιτιθέμενους, άλλοι έξι από το ντόπιο προσωπικό ασφαλείας της πρεσβείας και τέσσερις πολίτες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια οργάνωση υπό την επωνυμία «Ισλαμική Τζιχάντ» όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια». Η οργάνωση απειλεί και με άλλες επιθέσεις και ζητά από την υεμενίτικη ηγεσία να απελευθερώσει τα φυλακισμένα μέλη της. Η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης δεν έχει επιβεβαιωθεί, αν και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν ΜακΚόρμακ, υποστήριξε ότι η επίθεση, που κατά τη γνώμη του στόχευε να διαλύσει το τείχος της πρεσβείας αλλά απέτυχε, έφερε όλα τα «χαρακτηριστικά των επιθέσεων της αλ Κάιντα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε όπως τον... βόλευε, ότι η επίθεση στη Σάνα'α «υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σε πόλεμο με τους εξτρεμιστές που δολοφονούν αθώους για να πετύχουν τους στόχους τους».

Η αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη είχε γίνει και άλλες φορές στόχος, τα τελευταία χρόνια, όμως η χτεσινή επίθεση ήταν η αιματηρότερη. Υπενθυμίζεται ότι το 2000, 17 Αμερικανοί ναύτες είχαν σκοτωθεί από επίθεση καμικάζι με βάρκα κατά του πολεμικού πλοίου «USS Cole», που στάθμευε στο λιμάνι του Αντεν.