ΒΟΛΙΒΙΑ
Διάλογος και διαδηλώσεις
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008

Associated Press

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Σάντα Κρουζ
Ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες κάλεσε τους κυβερνήτες της Μέδια Λούνα και τα στελέχη του «Εθνικού Δημοκρατικού Συμβουλίου» - CONALDE, το μέτωπο που έχει συστήσει η ολιγαρχία, να προσέλθουν στο διάλογο όπως ήδη έχουν συμφωνήσει και να το πράξουν από το απόγευμα της Τετάρτης προσερχόμενοι στην Κοτσαμπάμπα και όχι την Πέμπτη όπως ήδη έχει συμφωνηθεί. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι απολύτως ειρηνικές διαδηλώσεις ιθαγενών, εργαζομένων και αγροτών υπέρ της κυβέρνησης και της διαδικασίας αλλαγών. Διαδηλώσεις που αποτελούν μέτωπο, αλλά και ασπίδα προστασίας έναντι των σχεδίων της ολιγαρχίας και των ΗΠΑ.

Ο Μοράλες στις δηλώσεις του από το προεδρικό μέγαρο Κεμάδο αναφερόταν στη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν αργά το βράδυ της Τρίτης - τοπική ώρα - οι κυβερνήτες του Μπένι, της Ταρίχα, της Σάντα Κρουζ και της Τσουκισάκα με τον αντιπρόεδρο Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, εκφράζοντας συνάμα τη διαφωνία του όσον αφορά όχι το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά για το χρονικό διάστημα των 30 ημερών που έχει προβλεφτεί να διαρκέσουν οι συνομιλίες. «Η συμφωνία προβλέπει οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν 30 ημέρες, αλλά δε συμφωνώ. Πρέπει να εργαστούμε πυρετωδώς, με κλειστές πόρτες και να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία συναινετική πρόταση το συντομότερο δυνατόν», τόνισε επισημαίνοντας ότι την επόμενη βδομάδα είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στο Κογκρέσο όσον αφορά την προσφυγή σε δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα. Ζήτημα που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα του τελευταίου κύματος βίας και ταραχών εκ μέρους της ολιγαρχίας.

Οσο για τη συμφωνία, αναφέρεται σε τρία «τραπέζια διαλόγου» για το νέο Σύνταγμα, την αυτονομία και τα έσοδα από την Ενέργεια. Από την πλευρά τους, οι κυβερνήτες δεσμεύτηκαν να άρουν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και τους αποκλεισμούς.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Μοράλες, αναφερόμενος στην κίνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εντάξει τη Βολιβία στη «μαύρη λίστα» των χωρών που δεν πατάσσουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών μετά την απέλαση του πρέσβη Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δεν έχουν ούτε ήθος, ούτε ηθική». Ο Πρόεδρος Μοράλες ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «Μας ενέταξαν στη μαύρη λίστα όχι για τα φύλλα της κόκας, αλλά για την αντιιμπεριαλιστική μας στάση»... Στην ίδια λίστα, εξάλλου, είναι και η Βενεζουέλα.

Καταδικάζουν τις επεμβάσεις των ΗΠΑ

«H Κούβα καταδικάζει την παρέμβαση των ΗΠΑ και εμμένει στη θέση ότι για την επίλυση της κρίσης είναι ζήτημα του λαού της Βολιβίας με απόλυτα κριτήρια το σεβασμό των αρχών της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης», αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά το σεβασμό, τη στήριξη και την αλληλεγγύη στην κυβέρνηση του Προέδρου Εβο Μοράλες. Τα σχέδια ανατροπής και ωμής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βολιβία και τη Βενεζουέλα καταδικάζουν, με ανακοίνωσή τους, το ΚΚ Πακιστάν και το ΚΚ Ιρλανδίας.