Υποκατάστατα πρόληψης για το θεαθήναι
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2008

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε υποκατάστατα πρόληψης για το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα του καρκίνου, στην αποθέωση των χορηγών, της φιλανθρωπίας, του ...εθελοντισμού και των τηλεμαραθώνιων συνοψίζεται η Εθνική Αντικαρκινική Εκστρατεία που ανακοίνωσε προχτές σε εκδήλωση - φιέστα στη Ρωμαϊκή Αγορά ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας διαπίστωσε ότι οι θάνατοι από καρκίνο στη χώρα μας την τελευταία 20ετία αυξάνονται σταθερά, ενώ στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες οι θάνατοι μειώνονται απ' το 1980, αλλά και ότι με συστηματική πολιτική πρόληψης θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το 1/3 των καρκίνων. Τι είχε ωστόσο να ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός όταν καρκινοπαθείς περιμένουν στη λίστα αναμονής για θεραπεία, η αναμονή για μαστογραφία στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνάει τους έξι μήνες, όταν η κατάσταση στα αντικαρκινικά νοσοκομεία είναι ασφυκτική, ασθενείς νοσηλεύονται σε απάνθρωπες συνθήκες και οικογένειες ξεπουλιούνται, για να θεραπευτούν σε ιδιωτικά κέντρα; Μια εκστρατεία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις έγκαιρης διάγνωσης σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Πρόγραμμα Ευεργετών για την αξιοποίηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ετήσιο τηλεμαραθώνιο, ακόμα και «σχεδιασμό, παραγωγή και διακίνηση προϊόντων μόδας, για να ενισχυθούν τα έσοδα του αντικαρκινικού εράνου»! Και όλα αυτά, σε μια εκδήλωση - αποθέωση των δημοσίων σχέσεων και των ΜΚΟ, που ανέδειξε, για μια ακόμη φορά, πως το ζήτημα της πρόληψης, αντί να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους, εκχωρείται, ιδιωτικοποιείται και εν τέλει εμπορευματοποιείται.

Η πρόληψη και αντιμετώπιση των νεοπλασματικών ασθενειών, όπως και κάθε ασθένειας, πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ενιαίο σύστημα Υγείας, πλήρως εκσυγχρονισμένο, που θα παρέχει την τελευταία λέξη της Ιατρικής. Οτιδήποτε άλλο είναι απλώς «ασπιρίνες» για το θεαθήναι σε μια βαριά ασθένεια.