ΒΟΛΙΒΙΑ
Εναρξη διαλόγου, συνέχιση κινητοποιήσεων
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2008

Associated Press

Διαδηλωτές που στηρίζουν τις αλλαγές που προωθεί ο Εβο Μοράλες, μπλόκαραν χθες δρόμους κοντά στη Σάντα Κρουζ, άντρο της ολιγαρχίας
ΛΑ ΠΑΣ.--

Στην Κοτσαμπάμπα βρίσκεται το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος καθώς ξεκίνησαν χτες, στις 09.00 - τοπική ώρα - οι συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρόεδρο Εβο Μοράλες και εκπροσώπων των πέντε επαρχιών της Μέδια Λούνα που αποτελούν το μέτωπο κρούσης στον αγώνα της ολιγαρχίας για την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Μοράλες και τον οριστικό τερματισμό της διαδικασίας των ριζικών αλλαγών που προωθεί.

Σύμφωνα με τον «Τελεσούρ» κλήθηκαν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στις συνομιλίες εκπρόσωποι του ΟΗΕ, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) και της Ενωσης χωρών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR) ενώ παρέμενε άγνωστο εάν τελικά θα μεταβεί στη Βολιβία και ο ΓΓ του OAS Μιγκέλ Ινσούλσα. Αγνωστος παραμένει ο χρόνος που θα διαρκέσουν, δεδομένης και της αντίθεσης του Μοράλες στη συμφωνημένη διάρκεια των 30 ημερών, καθώς την επόμενη βδομάδα είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στο Κογκρέσο όσον αφορά την προσφυγή σε δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ιθαγενών, εργαζομένων και αγροτών υπέρ της κυβέρνησης και της διαδικασίας αλλαγών που εκπρόσωποι της κυβέρνησης έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν «αποτελεί μέσο πίεσης της κυβέρνησης αλλά είναι πρωτοβουλία των διαφόρων οργανώσεων». Χιλιάδες ιθαγενείς αγρότες που βαδίζουν προς τις πρωτεύουσες των αποσχιστικών επαρχιών, σταμάτησαν τις πορείες τους συνεχίζοντας όμως τους αποκλεισμούς και περιμένοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών της κυβέρνησης. Θετική εξέλιξη είναι και η συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ της Εθνικής Συμμαχίας για την Αλλαγή - (CONALCAM) - ομπρέλα ιθαγένικων, αγροτικών, κοινωνικών και λαϊκών οργανώσεων με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Βολιβίας (COB), για συντονισμό της δράσης και του αγώνα ενάντια στην ολιγαρχία, παρόντων του Προέδρου Μοράλες και υπουργών.

Τέλος, όσον αφορά το άλλο μέτωπο που εκδηλώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ στην τηλεοπτική του εκπομπή, τα νήματα της τελευταίας συνωμοσίας για εκδήλωση πραξικοπήματος κινεί ο αντιδραστικός υπουργός Αμυνας της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας που ελέγχει σημαντικό αριθμό μέσων μαζικής ενημέρωσης (παραπληροφόρησης).