Αθλια η κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες στη Διεύθυνση Αλλοδαπών

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008

Ουρά έξω από το Αλλοδαπών για το μαγικό χαρτί της άδειας παραμονής
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εσωτερικών, με θέμα τα προβλήματα μεταναστών στη χώρα μας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά, Γιάννης Πρωτούλης και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες κατά χιλιάδες έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Αθήνας.

Κάθε Σαββατοκύριακο και με στόχο να κλείσουν ένα ραντεβού για την αίτηση ασύλου 2.000 - 3.000 μετανάστες στενάζουν στην ουρά με την ελπίδα να είναι μέσα στους 400 που θα έχουν την τύχη να επιλεγούν για το πολυπόθητο ραντεβού.

Κάτω από την άθλια εικόνα στο Ρουφ και στο Τμήμα Αλλοδαπών καμουφλάρεται η εξοντωτική αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, της σημερινής της ΝΔ και της χθεσινής του ΠΑΣΟΚ, που οικοδομείται πάνω στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Στο Τμήμα Αλλοδαπών της Αθήνας, που σήμερα εξετάζει το 90% - 95% των αιτήσεων, δεν κρίνεται κατά κύριο λόγο το καθεστώς του ασύλου, που είναι αντιδραστικό και ασφυκτικό για πρόσφυγες και διωκόμενους. Εκεί διεξάγεται ένα προκατασκευασμένο πολιτικό παιχνίδι σε βάρος χιλιάδων μεταναστών που κρατούνται στη χώρα μας σε καθεστώς παρανομίας και έχει στόχο την εκμετάλλευσή τους με όπλο το φόβο, την ελπίδα, τον εκβιασμό. Εκεί "λύνονται" μέσω της κόκκινης κάρτας τα αδιέξοδα της μεταναστευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων και σε αυτό το έδαφος οι μετανάστες, που συνωστίζονται στις ουρές για την κόκκινη κάρτα ή την ανανέωσή της, γίνονται λεία στα χέρια μηχανισμών και κυκλωμάτων εκμετάλλευσης.

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες φέρουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων και για την εγκληματική κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στην ανυπαρξία οργανωμένης κρατικής μέριμνας για τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες, τη διαμονή, την επιμέλεια, την υγεία, την ασφαλή διαβίωσή τους. Το έργο επί της ουσίας είναι παρατημένο στα χέρια "Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων", και χιλιάδες ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις όποιες ορέξεις των εκμεταλλευτικών κυκλωμάτων.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει επίσης το καθεστώς "της αγοράς των ραντεβού", στο οποίο συμμετέχει και κύκλωμα επίορκων δικηγόρων, οι οποίοι "πουλούν" ακριβά τα ραντεβού που έχουν τη δυνατότητα αυτοτελώς να κλείνουν.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός: