ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ο λαός πληρώνει και την «αντιτρομοκρατική συμμαχία»
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008

Associated Press

Από τις πρόσφατες αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις στο Πακιστάν
Εναν ακήρυχτο πόλεμο ζουν εδώ και καιρό οι κάτοικοι των ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Βορειοδυτικού Πακιστάν, οι οποίοι και σφυροκοπούνται καθημερινά από αμερικανικές επιθέσεις. Η πακιστανική κυβέρνηση, πέρα από κάποιες κορόνες, για το θεαθήναι, περί μη ανοχής έξωθεν επιθέσεων στο έδαφός της, χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή της, παραμένει απλώς θεατής της κατάστασης, ενώ με το να επιτρέπει την εξέλιξη των γεγονότων, έχει δώσει σιωπηλή έγκριση και λευκή επιταγή στις κατοχικές δυνάμεις των ΗΠΑ που εδρεύουν στο Αφγανιστάν, να καθαρίσουν το τοπίο από ισλαμιστές μαχητές και «Ταλιμπάν», που αμφισβητούν την εξουσία της.

Προκειμένου να διασκεδαστεί η κατάσταση μετά τις δεκάδες αμερικανικές επιθέσεις, τόσο των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, όσο και των δυνάμεων της CIA που δρουν στο Πακιστάν, που είχαν θύματα αμάχους και εξόργισαν τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι αντιαμερικανικές - αντιΝΑΤΟικές και κατά της κυβέρνησης κινητοποιήσεις να είναι καθημερινότητα, ο επικεφαλής του στρατού, Ασφάκ Παρβέζ Καγιάνι, διαμήνυσε στις ΗΠΑ ότι «το Πακιστάν δε θα ανεχθεί επιθέσεις επί του εδάφους του, οι οποίες και θα αμφισβητούν την κυριαρχία του»... Ωστόσο κάποιες μέρες πριν, ο ίδιος λάμβανε μέρος σε σύσκεψη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, με επικεφαλής το ναύαρχο Μάικ Μιούλεν, με θέμα την κατάσταση στην περιοχή και τους «Ταλιμπάν», που οι ίδιοι δημιούργησαν...

Ετσι, παρά τις «προειδοποιήσεις» και τις «απειλές» της πακιστανικής - στρατιωτικής και πολιτικής - ηγεσίας προς την Ουάσιγκτον, η ένταση μάλλον φαινομενική παρά πραγματική μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι ΗΠΑ μάλιστα προχώρησαν και στην αποστολή του ναυάρχου Μιούλεν στο Πακιστάν, για συναντήσεις τόσο με τον στρατηγό Καγιάνι, όσο και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, με θέμα την «ένταση που δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο Βορειοδυτικό Πακιστάν», η οποία και «διευθετήθηκε», με τις απαραίτητες «εξηγήσεις», από τα αφεντικά της Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι διαβεβαίωσε την πακιστανική ηγεσία πως στόχος δεν είναι η αμφισβήτηση της εξουσίας της αλλά οι Ταλιμπάν, που εκπαιδεύονται στις περιοχές των φυλών και περνούν μετά στο Αφγανιστάν, δημιουργώντας δυσάρεστα προβλήματα στο κατοχικό καθεστώς. Με λίγα λόγια, τους ξεκαθάρισε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και χωρίς να υπάρχει ενημέρωση του Ισλαμαμπάντ...

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, που υπερασπίστηκε του «δικαιώματος» των ΗΠΑ να χτυπούν τους ισλαμιστές αντάρτες και επί πακιστανικού εδάφους! Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ δε χρειάζονται την άδεια του Πακιστάν για να πραγματοποιούν τις επιχειρήσεις τους στις περιοχές των φυλών τονίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε αυτοάμυνα και θα πράξουν ό,τι κρίνεται απαραίτητο, δεδομένου ότι οι τοπικές αρχές δεν είναι σε θέση να πράξουν τα δέοντα, όπως θα επιθυμούσε η Ουάσιγκτον. Προσθέτοντας με νόημα ότι οι «Ταλιμπάν» δεν είναι εχθρός μόνο των Αμερικανών, αλλά επίσης του Αφγανιστάν, του Πακιστάν - όπως είχε δηλώσει και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, στον πρώτο δημόσιο λόγο του από το ύπατο αξίωμα - και όλων των συμμάχων τους.

Δεδομένων αυτών οι «φωνές» της πακιστανικής κυβέρνησης ότι δε γνώριζε και καταδικάζει τις εκάστοτε επιθέσεις, μόνο υποκρισία μπορούν να θεωρηθούν, καθώς οι τοπικές αρχές έχουν δώσει γην και ύδωρ προ πολλού στις ΗΠΑ, αδιαφορώντας για το λαό που πεθαίνει είτε από αμερικανικούς πυραύλους, είτε από την πείνα, καθώς η οικονομία της χώρας καταρρέει, συμπαρασύροντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια.

Το ΚΚ Πακιστάν, που συμμετέχει στις λαϊκές διαδηλώσεις όλες αυτές τις μέρες, με ανακοίνωσή του καταδίκασε τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές επιθέσεις και κάλεσε τις προοδευτικές και ειλικρινείς αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στα συγκεκριμένα σχέδια και να αποτρέψουν το Πακιστάν να γίνει πεδίο μάχης μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τη μία και των ισλαμιστών εξτρεμιστών από την άλλη, απαιτώντας την προστασία των πληθυσμών των βορειοδυτικών συνόρων και της ανεξαρτησίας της χώρας, ενάντια στους ξένους τρομοκράτες.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ