ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ - ΑΙΓΑΛΕΩ
Οταν τα συμφέροντα ... καθορίζουν την ιστορία
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008

Eurokinissi

Ο δρόμος του επαγγελματισμού για τον Ηλυσιακό καταλήγει στη διάλυσή του
Ετος ίδρυσης 1927. Ετος... διάλυσης πότε; Ισως φέτος... ποιος ξέρει; Αλλωστε στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο όπου τα πάντα καθορίζονται βάσει επιχειρηματικών συμφερόντων όλα μπορούν να συμβούν... Για παράδειγμα, ομάδες που υποβιβάζονται να προβιβαστούν και το αντίθετο, ιστορικά σωματεία να διαλυθούν προς όφελος κάποιας ΠΑΕ, αποτελέσματα να εξαγοράζονται (περιπτώσεις στημένων παιχνιδιών) κλπ. Οτι πρέπει δηλαδή να γίνει προκειμένου κάποιοι να έχουν το κέρδος τους. Το ποδόσφαιρο πλέον είναι ένα προϊόν προς πώληση και αυτοί που το διαχειρίζονται (οι επιχειρηματίες) δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό προκειμένου να πετύχουν τα σχέδιά τους. Η μετατροπή των ομάδων σε ΠΑΕ σε πολλές περιπτώσεις γίνεται... θηλιά για κάποιον σύλλογο, αφού πλέον «υποχρεωτικά» θα πρέπει να παίξει το παιχνίδι με τους όρους και τους κανόνες που επιβάλλουν τα συμφέροντα τα οποία έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Οπως συμβαίνει στην περίπτωση του ιστορικού Ηλυσιακού, όπου ξαφνικά βρίσκεται στη μέγκενη των όσων επιβάλλει το σύστημα διαχείρισης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οπου τα πάντα είναι θέμα αγοραπωλησίας και φυσικά καμιά σχέση δεν έχουν με τον πραγματικό αθλητισμό.

Το συμφέρον του... ενός

Αιτία η απόφαση του νέου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Θωμά Μητρόπουλου για συνένωση της ομάδας με την αντίστοιχη του Αιγάλεω (αγαπημένη ομάδα του συγκεκριμένου όπου έχει διατελέσει μεγαλομέτοχος και πρόεδρος μέχρι φέτος που αγόρασε την ομάδα των Ιλισίων) προκειμένου το Αιγάλεω που υποβιβάστηκε στη Γ' Εθνική να πάρει τη θέση του Ηλυσιακού στη Β' Εθνική. Υπενθυμίζεται ότι ο Θωμάς Μητρόπουλος αγόρασε την ΠΑΕ Ηλυσιακός από τον πρώην ιδιοκτήτη του Γιώργο Χριστοβασίλη (ο οποίος με τη σειρά του αγόρασε τον ΠΑΣ Γιάννινα).

Συγχώνευση ή διάλυση

Η απόφαση του προέδρου έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους οπαδούς της ομάδας όσο και από τον ερασιτέχνη Ηλυσιακό που βλέπουν την ομάδας τους να γίνεται έρμαιο των διαθέσεων ενός επιχειρηματία και να οδεύει προς τη διάλυση. Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα, κατά τη διάρκεια της 2ης αγωνιστικής στη Β' Εθνική, όπου ο Ηλυσιακός φιλοξένησε στην Ηλιούπολη τον Πιερικό, συνέβησαν κωμικοτραγικά πράγματα όταν με... διάφορα τεχνάσματα δεν επετράπη σε οπαδούς του Ηλυσιακού να δουν το παιχνίδι. Αξιοσημείωτο μάλιστα γεγονός ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι «σεκιούριτι» φορούσαν φανέλες με την ένδειξη ΠΑΕ Αιγάλεω. Τα πράγματα δείχνουν να βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί πλέον αφού ο ιδιοκτήτης του Ηλυσιακού είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τα σχέδιά του έστω και χωρίς συγχώνευση «εκμεταλλευόμενος» επί της ουσίας τη θέση του Ηλυσιακού στη Β' Εθνική αλλά μετατρέποντάς τον ουσιαστικά σε... νέο Αιγάλεω.