ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
«Γαντζωμένη» στα ύψη η τιμή

Ερωτηματικά και οργή για τα «παιχνίδια» με τις τιμές των καυσίμων. Κατά 15% μειώθηκαν οι τιμές διυλιστηρίου, μόλις 2,9% η μείωση στα πρατήρια

Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008

Eurokinissi

Παρ' ότι η τιμή διυλιστηρίου (ΕΛΠΕ) μειώθηκε τουλάχιστον κατά 15% την περασμένη βδομάδα, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα πρατήρια την προηγούμενη Παρασκευή είχε μειωθεί μόλις κατά 2,93%, από 1,193 ευρώ ανά λίτρο σε 1,158 ευρώ. Η λιανική τιμή της αμόλυβδης έχει περάσει προ πολλού το «ρεκόρ» του 1 ευρώ ανά λίτρο, ωστόσο η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της να πείσει τους εργαζόμενους ότι η βενζίνη θα μπορούσε να είναι πολύ ακριβότερη, οπότε θα πρέπει να είναι... ευχαριστημένοι και να της αποδώσουν και... εύσημα!

Αυτό επιχειρούν να δείξουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, που στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «από τις αρχές του 2007 μέχρι τις αρχές του 2008, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει αυξηθεί κατά 85,72% ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί μόνο κατά 20,28%». Στην καλύτερη περίπτωση όμως, τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι οι τιμές που ανακοινώνονται διεθνώς δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές τιμές, αφού οι εταιρείες διύλισης και εμπορίας στην Ελλάδα καταγράφουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη στη διάρκεια της περιόδου που η τιμή της βενζίνης εκτινάχτηκε. Αφού δεν έχουν οικονομικές ζημιές, ούτε καν παραμένουν σταθερά τα κέρδη τους, είναι φανερό ότι πουλάνε με σημαντικό κέρδος, παρά τις διαφορές στα ποσοστά.

Επιπρόσθετα, από τα σημαντικά κέρδη τους προκύπτουν και οι μεγάλες δυνατότητες που έχουν για σημαντικές μειώσεις στην τιμή της βενζίνης.