ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Διαμαρτυρία για την κατάσταση στα νηπιαγωγεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας

Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας
Απαντήσεις για τα προβλήματα της προσχολικής αγωγής ζήτησαν χτες οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, καταγγέλλοντας την πολιτική που οδηγεί την προσχολική αγωγή στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση.

Με πανό και συνθήματα οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν την πολιτική που δημιούργησε φέτος χάος στα νηπιαγωγεία, που έσπρωξε χιλιάδες οικογένειες στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, που έχει καταδικάσει τα νηπιαγωγεία να λειτουργούν σε άθλιες συνθήκες, με ελλείψεις, ενώ παράλληλα καταστρατηγείται το ωράριο των νηπιαγωγών. Στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας είχαν παραταχτεί δυνάμεις της Αστυνομίας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των εκπαιδευτικών που θέλησαν να μπουν στον προαύλιο χώρο του. Ακολούθησαν ένταση και διαπληκτισμοί, ενώ αγανάκτηση προκάλεσε στους συγκεντρωμένους η ύπαρξη άντρα της Ασφάλειας ντυμένου με πολιτικά στο χώρο του υπουργείου.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, με πανό που αποτύπωνε το αίτημα για ενιαίο 12χρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και καλώντας «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», πρόβαλαν την ανάγκη διεκδίκησης της παιδείας των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν το σχεδιασμό για ένταξη της προσχολικής αγωγής στη γενικότερη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου για την παιδεία, την πορεία ιδιωτικοποίησης και ταξικής διαφοροποίησης της παιδείας, καλώντας σε συνολική αντεπίθεση στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα.

Εμμένουν στην πολιτική τους

Στη συνάντηση της διοίκησης της ΔΟΕ και μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Δ. Πλατή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου επιχείρησε, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, να αμφισβητήσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι διορισμοί νηπιαγωγών μειώνονται την επόμενη διετία και ότι 60.000 προνήπια βρέθηκαν εκτός δημόσιων νηπιαγωγείων. Στην ουσία όμως δεν μπόρεσε να αρνηθεί το γεγονός ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής, όπως δείχνει και ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς για ίδρυση νηπιαγωγείων και αρκέστηκε - κατά την τακτική της ηγεσίας του υπουργείου - να δηλώσει ότι οι άδειες δίνονται στους ιδιώτες μετά από ελέγχους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου απέφυγε να τοποθετηθεί στα ζητήματα που τέθηκαν από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ για τη διαφοροποίηση των σχολικών προγραμμάτων, τον «Καποδίστρια 2» που θα εντείνει την κατηγοριοποίηση, για την εισβολή επιχειρήσεων στα σχολεία μέσα από διάφορα προγράμματα. Για την κτιριακή κατάσταση των νηπιαγωγείων επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, τη στιγμή που και σήμερα συνεχίζεται η ίδια πολιτική που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση, την υποβάθμιση, την αλλοίωση της αποστολής και του ρόλου του σχολείου, που συνθλίβει τα εργασιακά δικαιώματα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Ενδεικτικό μάλιστα της επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που προωθείται, ήταν η εξαγγελία που έγινε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών για πρόσληψη 4.000 τραπεζοκόμων στα ολοήμερα νηπιαγωγεία μέσω των προγραμμάτων stage, σε καθεστώς ανασφάλιστης (ως προς τη σύνταξη) και κακοπληρωμένης εργασίας.