ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Πλούσιο πρόγραμμα και συναυλία για το 90χρονο ΚΚΕ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008

«Αφιερωματική» διάσταση - τιμής και μνήμης της ελληνικής μουσικής, με προβολή νέου καλλιτεχνικού δυναμικού, θα έχει η χειμερινή περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασε το πρόγραμμά της. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε, από μέρους του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, η βουλευτής Εύα Μελά, καθώς η Ορχήστρα, στις 14 Νοέμβρη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90χρονα του ΚΚΕ, θα δώσει συναυλία στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, με έργα Αλέκου Ξένου, Μίκη Θεοδωράκη, Ντ. Σοστακόβιτς. Η Εύα Μελά ευχαρίστησε την Ορχήστρα για τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις του Κόμματος και παράλληλα τόνισε την ανάγκη να στηριχτούν οι πολιτιστικοί φορείς, οι καλλιτέχνες, η καλλιτεχνική παιδεία, με αύξηση των κρατικών κονδυλίων για τον πολιτισμό.

Παρότι η σημαντικότερη συμφωνική ορχήστρα του τόπου παραμένει χωρίς δική της στέγη, ώστε ν' αναπτύξει το πολύμορφο έργο της, πρόσφατα λύθηκε το οξύ πρόβλημα της αίθουσας δοκιμών. Οπως ανέφερε ο διευθυντής της, Βύρων Φιδετζής, με προγραμματική σύμβαση με το Μέγαρο Μουσικής, οι δοκιμές θα γίνονται πλέον σε αίθουσα του Μεγάρου, με μίσθωμα 120.000 ευρώ, που θα καλύπτει το ΥΠΠΟ.

Οι εκτός Μεγάρου συναυλίες της ΚΟΑ, θα φιλοξενηθούν στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Μπενάκη, Βυζαντινό Μουσείο και «Παρνασσό».

Στον προγραμματισμό της ορχήστρας ξεχωρίζει η «Ημέρα του παλαιού μουσικού» (3/10) με συναυλία νέων καλλιτεχνών προς τιμήν βετεράνων της ΚΟΑ. Ο 5ος κύκλος Ελληνικών Μουσικών Γιορτών - με το συνέδριο «Ελληνική Μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες», συναυλίες για τα 200 χρόνια ιστορίας του ελληνικού λυρικού τραγουδιού, αφιερώματα: Τάτσης Αποστολίδη, Βύρωνας Κολάσης κ.ά. Εμφαση δίνεται στην ελληνική δημιουργία με πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις και στην παρουσίαση νέων σολίστ. Πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη αρχειακή έκδοση της ΚΟΑ, με ηχογραφήσεις του ιδρυτή της, μαέστρου Φιλοκτήτη Οικονομίδη.