Εμπιστοσύνη μόνο στους αγώνες των εργαζομένων

Συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008

Συζητώντας με τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
«Αν δεν έχουμε ξεκαθαρίσει γιατί πουλιέται η "Ολυμπιακή", γιατί θα ιδιωτικοποιηθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αν δεν το 'χω καθαρό κάπως, δεν μπορώ και να διεκδικήσω σωστά. Αν με πείσουν ότι είναι φυσικό να γίνει αυτό, δε θα παλέψω. Αν όμως - εμείς χρησιμοποιούμε έναν όρο, κι είναι επιστημονικός όρος, δεν είναι προπαγανδιστικός όρος - το δείτε ταξικά, πρέπει να παλέψετε και για τις θέσεις σας και για να υπάρχει ένας δημόσιος φορέας μεταφορών».

Τα παραπάνω σημείωσε ανάμεσα σ' άλλα η Αλέκα Παπαρήγα, συζητώντας με τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής» και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που συνάντησε χτες το πρωί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε λόγο για «προγραμματισμένη φθορά» της «Ολυμπιακής», που ήρθε ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία άνοιξε το δρόμο για να έρθουν σήμερα οι ιδιώτες, και ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι «δε μοιράζονται καμία ευθύνη».

«Μας στέλνουν ήδη σπίτια μας...»

Ισα ίσα. Οι μαρτυρίες τους βεβαίωσαν ότι η «απελευθέρωση» των μεταφορών, συνολικά η αντεργατική πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τους φόρτωσε με νέα προβλήματα. «Εμείς είμαστε ήδη στα σπίτια μας», είπε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μια συμβασιούχος, εδώ και 15 χρόνια στην «Ολυμπιακή», μεταφέροντας την αυξημένη αγωνία όσων είναι όμηροι των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο. Ακόμα όμως και η πολυπόθητη μονιμοποίηση δεν μπορεί να ακυρώσει τους μισθούς που βρίσκονται πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης σήμαναν νέα βάρη για την υγεία των εργαζομένων. Υπάρχουν περιπτώσεις «συναδέλφων που πέθαναν λίγο μετά αφού πήραν σύνταξη». Η κατάργηση της πενταετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση των γυναικών συμπλήρωσε τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες από την εργασία σε νυχτερινές ώρες ή σε μεγάλα ύψη.

«Μην έχετε καμία εμπιστοσύνη σε ό,τι σας λένε», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, και «ότι πρέπει να νοιαστείτε να βρεθεί επενδυτής». Ο νέος αγοραστής θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, ίσως πάρει ορισμένους εργαζόμενους με όρους εκβιασμού, σημείωσε. Επειτα, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα πάρει κόσμο το δημόσιο, αλλά δε λέει, π.χ., για πόσο καιρό, πώς, πότε. Ενώ αναφερόμενη στην πρόταση του Κόμματος εξήγησε ότι το ΚΚΕ παλεύει για αποκλειστικά και 100% δημόσιο αερομεταφορέα, που θα έχει το μονοπώλιο για τις εσωτερικές μεταφορές, καθετοποιημένο, που «να ξεκινά από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και να φτάνει μέχρι τη βίδα, να το πω έτσι, που χρειάζεται στο αεροπλάνο, όχι ξεχωριστά, εδώ τα αεροπλάνα, από δω η "Ολυμπιακή Αεροπορία", από κει η Τεχνική Βάση, από κει η επίγεια εξυπηρέτηση».

Αμέσως μετά τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την εξής δήλωση:

«Οι εργαζόμενοι του χώρου της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", της Υπηρεσίας της Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, πρέπει να γίνουν κυριολεκτικά μια γροθιά, για να παρεμποδίσουν την πώληση της "Ολυμπιακής" και πάνω από όλα να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, και με μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των συμβασιούχων.

Εμείς δε δίνουμε ούτε μιας δεκάρας σημασία και εμπιστοσύνη σε αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση, ότι θα εξασφαλίσει όλους τους εργαζόμενους. Δεν την εμπιστευόμαστε. Το μόνο πράγμα που εμπιστευόμαστε είναι τον αγώνα των εργαζομένων και την πίεσή τους που πρέπει να ανεβεί στον ανώτατο βαθμό, μέχρι έκρηξης».