Η νόσος των ... φτηνών
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008

Συγγνώμη (η ορθή γραφή είναι με δύο γ) απαίτησε ο κ. Αλέξης, να ζητήσει ο πρωθυπουργός για την πολιτική του! Κι ορθώθηκε η Αριστερά σε ύψη δυσθεώρητα! Ως τον Αθω! Ο αρχηγός πρέπει να ταπεινωθεί, να συγχωρεθεί από το λαό για τις αποφάσεις του. Δεν είναι πολιτικό σύστημα και ζήτημα ο καπιταλισμός. Είναι ζήτημα συμπεριφοράς. Μπορείς να μεταμεληθείς για τα κακά και τα λάθη σου, όπως να έχεις συσσωρεύσει τον πλούτο που παράγουν οι χιλιάδες των χιλιάδων εργαζόμενοι, να ληστεύεις κάθε ρανίδα υπεραξίας, να έχεις διαλύσει κάθε εργασιακή σχέση, να μετατρέπεις σε δούλους της ανάγκης και υποτακτικούς στην κρίση και την οργή σου ελεύθερους πολίτες κ.λπ. Η Αριστερά είναι ιεροπρεπής πειθώ. Πιάνει το αφεντικό και το φέρνει στο φιλότιμο. Συνέρχεται. Ζητάει συγχώρεση. Του παρέχει συγγνώμη το πόπολο των 700, έπεται αυτή της γενιάς των 400, των μακροχρονίως ανέργων κι έτσι θεραπεύεται η νόσος των φτηνών εργατικών χεριών και αντιμετωπίζεται και η νόσος των φτηνών επιχειρημάτων που μαστίζει τη σύγχρονη αστική τάξη.

Εχει δίκιο ο άνθρωπος. Αλλωστε, η αρχική σημασία του ρήματος συγχωρώ είναι «προχωρώ στην ίδια κατεύθυνση με κάποιον, συγκλίνω, από το συν+χώρος». Ηδη, στην αρχαιότητα, απέκτησε τη σημασία «συναινώ στις απόψεις κάποιου» και, επομένως, «παρέχω συγγνώμη»*.

Συμπέρασμα της Αλέξειας προτροπής είναι το απλούστατο: Ζητάει ο πρωθυπουργός της ΝΔ συγγνώμη, όπως ζήτησε και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όταν έχασε τις εκλογές. Εμείς όλοι τον και τους συγχωρούμε και γινόμαστε μια ωραία αριστερή παρέα. Τα προβλήματα θα λυθούν διά της «συγκλίσεως» και με τις απαραίτητες «συναινέσεις» και η Αριστερά θα μπορέσει να κυβερνήσει, επιτέλους, επικουρώντας το πάσχον σύστημα εκσυγχρονισμένης, επανιδρυμένης διακυβέρνησης.

Αυτή τη σφήνα στο δικομματισμό λαχταράει ο λαός. Να μπηχτεί βαθιά στο φιλότιμο των δεξιών ηγετών, να ζητήσουν και να λάβουν συγγνώμη και η κόλαση θα γίνει παράδεισος. Φαίνεται, μάλιστα, ότι ο κ. Κώστας άκουσε τον κ. Αλέξη. Παραδέχτηκε τα λάθη του. Είπε, εγώ φταίω. Ζήτησε συγγνώμη για όλα τα κακά του καιρού και εκδήλωσε πίστη ότι συγχωρείται κι έχει όλο το χρόνο να ...διορθωθεί.

Η Αριστερά της επαναστατικής γλυκύτητας, της άφεσης καπιταλιστικών αμαρτιών θριάμβευσε! Μια αμαρτία ήταν, σύντροφοι, όλα όσα πνίγουν και σκοτώνουν την εργατική τάξη. Ξεπλένεται στην κολυμβήθρα της ευρωπαϊκού τύπου αντιδογματικής πολυτασικής Αριστεράς.

Αν ακολουθηθεί η κορυφαία αυτή πολιτική και κάργα αριστερή επιλογή, η νόσος των φτηνών θα έχει εξαλειφθεί και η εργατική τάξη θα σχωρνάει τα πεθαμένα της.

Αέραααα...

* Λεξικό Μπαμπινιώτη για το σχολείο και το γραφείο


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ