ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Μονόδρομος ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας

Περιοδεία του Σπ. Χαλβατζή στα γραφεία της «Ολυμπιακής» στη λεωφόρο Συγγρού

Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008

Από τη συζήτηση που είχε χτες ο Σπ. Χαλβατζής με εργαζόμενους της «ΟΑ»
Την ανάγκη ενιαίου και συντονισμένου αγώνα από όλη την εργατική τάξη ενάντια στις κεντρικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υποστηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία του στα γραφεία της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στη Λεωφόρο Συγγρού.

Στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι αυτοί που έχουν την πρώτη και κύρια ευθύνη για την κατάσταση στην ΟΑ (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ανερυθρίαστα σήμερα επιχειρούν να ρίξει ο ένας τα βάρη στον άλλον, ενώ αποδέχονται πλήρως την πολιτική της ΕΕ, αποδέχονται δηλαδή την πορεία συρρίκνωσης, διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΑ, συκοφαντώντας ταυτόχρονα την κύρια παραγωγική δύναμη της εταιρείας, που είναι οι εργαζόμενοι. Η πορεία υποβάθμισης, υπονόμευσης και συρρίκνωσης του ομίλου ΟΑ δεν είναι ουρανόπεμπτη, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. Στηρίζεται - πρόσθεσε - σε συγκεκριμένες πολιτικές και αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το 1992 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Γι' αυτό και την υπόθεση της ΟΑ πρέπει να τη δούμε διαχρονικά, από το 1994, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εφάρμοζαν τα λεγόμενα «προγράμματα εξυγίανσης» της ΟΑ, για να φτάσουμε στο σήμερα που μας λένε ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο», ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες ιδιωτικοποίησης και οι διαπραγματεύσεις με διάφορους επιχειρηματίες, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια έχει καταθέσει τη δική του ολοκληρωμένη πρόταση για ενιαίο και 100% δημόσιο τομέα όλων των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων και των αερομεταφορών, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του ελληνικού λαού και πρωτίστως τις ανάγκες των εργαζομένων, παρέχοντας ασφαλείς, σύγχρονες, γρήγορες και φτηνές μεταφορές. Με την επισήμανση ότι η γενική στρατηγική της ΕΕ είναι η ύπαρξη 3 - 4 αεροπορικών κολοσσών στην Ευρώπη, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι στις κεντρικές πολιτικές επιλογές των Βρυξελλών δε συμφωνούν μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ που έχει ψηφίσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. «Οταν συμφωνείς στο οικοδόμημα, όταν συμφωνείς στο κεντρικό πλαίσιο, το να διαφοροποιείσαι στο τι χρώμα θα βαφτούν οι τοίχοι, δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ο σκελετός, το οικοδόμημα. Και σ' αυτό το οικοδόμημα συμφωνεί και ο ΣΥΝ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής. Κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να τεμαχίσει τους εργαζόμενους ανά κλάδο, ώστε ν' αρχίσει έτσι πιο εύκολα το πετσόκομμά τους, ενώ για τα προγράμματα «εθελουσίας εξόδου», υπογράμμισε ότι το πρώτο έγκλημα έγινε στον ΟΤΕ όπου η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος «πρόδωσε τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, πούλησε τα παιδιά της, γιατί πήραν κάποια μπόνους, αλλά οι νέοι εργαζόμενοι στον Οργανισμό δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και πετσοκομμένα δικαιώματα και κατακτήσεις».

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε με έμφαση ότι για το ΚΚΕ δεν αρκεί η πάλη μόνο ενάντια στις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, για τον ελληνικό λαό, από την πολιτική της ΕΕ, αλλά απαιτείται πάλη για ριζική ανατροπή, για αλλαγή πολιτικής, για αλλαγή εξουσίας. Σ' αυτόν τον αγώνα καλεί το ΚΚΕ τον ελληνικό λαό και δεσμεύεται ότι με όλες του τις δυνάμεις θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και θα στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.